Sprintcross

Voor de eerste maal wordt in Oostende de Sprintcross georganiseerd. Na een generale repetitie in het Park van Laken tijdens de Crosscup-manche van Brussel krijgen de snelste crossers nu de klei van Stene onder de voeten. Jerome Kahia, na Jan Van Den Broeck en Hans Omey goed voor de derde indoortijd op de 800m dit seizoen, wordt ongetwijfeld de te kloppen man bij de heren. Thomas Vandormael, goed voor de vierde plaats in Brussel, zal ook op de (iets minder uitgesproken) heuvels van Oostende uit de voeten kunnen. Voor de verdere plaatsen noteren we ondermeer Niels Platteau, deze winter goed voor een dubbele tweede plaats op het BK 800m AC én beloften, en jonkies Alexander Screve en Aaron Botterman. In het beperktere deelnemersveld bij de dames noteren we vooral Mariska Parewyck.

Korte veldlopen

Kim Ruell - Foto: Jasper Jacobs
Kim Ruell – Foto: Jasper Jacobs

Op de korte cross bij de dames verwachten we een duel tussen de intussen 32-jarige Sigrid Vandenbempt en de bijna 10 jaar jongere Katrijn Vande Riviere. Naar elkaar loeren zal er zeker niet inzitten, want op de tweede lijn zitten dames als Jenna Wyns en Evy Pieters klaar om elke fout genadeloos af te straffen.

Op de korte veldloop bij de heren mogen we zoals elk jaar een secondenspel verwachten. Kim Ruell veranderde dit jaar van coach en dat wierp zijn vruchten af. Elke korte cross van de Lotto Crosscup waar hij aan de start verscheen, wist hij te winnen. In geen enkele van deze wedstrijden kreeg hij echter de tegenstand van Pieter-Jan Hannes. De atleet van OLSE spitste zich deze winter toe op de lange cross en was – tot de manche in Hulshout – zelf leider in de CrossCup-tussenstand. Aanvankelijk zou de student chemie zich al toegelegd hebben op het kortere werk na Brussel, maar hij pikte het Vlaams Kampioenschap in Hulshout nog even mee, na – zelfs zonder deelname – nog steeds aan kop te staan na de manche in Hannuit. Pieter-Jan Hannes is bovendien uittredend Belgisch Kampioen op de korte cross.

Dacha - Casteele - Mortelmans - Foto: Jasper Jacobs
Dacha – Casteele – Mortelmans – Foto: Jasper Jacobs

Vorig jaar moest hij wel de snelle benen van de Marokkaan Abdellah Dacha voorlaten. Ook dit jaar zit de kans erin dat de atleet van ROBA zich mengt in de debatten vooraan. Ook Mohammed Berok is zo’n snelle buitenlander, die zich wel eens vooraan zou durven tonen. Beiden doen in elk geval niet meer voor het Belgisch Kampioenschap.

Voor de verdere ereplaatsen wordt het knokken. Niemand lijkt uitgesproken favoriet om het brons binnen te lijven. Veel zal afhangen van de vorm van de dag en de staat van het parcours. Mathijs Casteele, Wesley De Kerpel en Ali Hamdi hebben al hun strepen verdiend op de kort cross en tekenen zeker present. Van achteruit zal elke misstap echter afgerekend worden. Maarten Mortelmans, Lukas Van Assche, Thomas de Bock, Thijs Vandermeersch en Geoffrey Marrion zijn slechts enkele van de vele namen die weleens kunnen verrassen.

Lange veldlopen

Veerle Dejaeghere - Foto: Jasper Jacobs
Veerle Dejaeghere – Foto: Jasper Jacobs

Op de lange cross bij de dames lijkt alles er op te wijzen dat het een duel zal worden tussen Veerle Dejaeghere en Almensch Belete. Zal Belete zich kunnen opladen na het EK in Göteborg en heeft ze nog genoeg in de tank om Veerle Dejaeghere van haar 5de opeenvolgende overwinning te houden in Stene? Langs de andere kant zagen we in Dour opnieuw een sterke Zenobie Vangansbeke. De atlete van AC Meetjesland liet op de CrossCup in Mol al eens zien dat ze niet onderschat mag worden en in de huidige vorm lijkt ze alvast een sterke kandidaat voor het podium. Verder zijn er nog een handvol atletes die aanspraak kunnen maken op dichte ere-plaatsen. Barbara Maveau, Selien De Schrijder, Veerle Van Linden en ook Kim Geypen mogen niet onderschat worden. Plaatsen één & twee zijn misschien te hoog gegrepen, een spannende strijd zit er alvast aan te komen!

Op de lange cross bij de heren verwachten we een ander podium dan vorig jaar. Toen trok Bashir Abdi verrassend aan het langste eind en liet daarmee Europees Kampioen Atelaw Bekele en Jeroen D’hoedt achter zich. Dit jaar alvast geen D’hoedt. De ex-Europees kampioen bij de juniors, is nog in volle voorbereiding voor zijn rentree, die we mogen verwachten naar de zomer toe. Atelaw Bekele draait niet zoals verleden jaar en lijkt nog steeds op zoek naar zijn goede vorm. Ook naar de vorm van Bashir Abdi, geblesseerd geraakt na de cross van Edinburgh, is het gissen. Verder verwachten we Koen Naert, die overtuigde in Dour en na zijn sterke passage in Hulshout ook leider werd in de Crosscup. Abdelhadi El Hachimi, de genaturaliseerde Marrokaan, is zeker ook een klant om rekening mee te houden. In Hannuit werd hij nog eerste Belg en heeft naar eigen zeggen toegewerkt naar het BK. Als kers op de taart mogen we uiteraard ook Lander Tijtgat noteren op ons lijstje met favorieten. De atleet

Dame Tasama
Dame Tasama – Foto: Jasper Jacobs

van EA – en clubgenoot van Naert – presteerde vorig weekend bijzonder sterk op het EK in Göteborg, waar hij achtste werd in de finale van de 3000m, en lijkt daardoor een grote kanshebber op de titel. Het wordt echter afwachten hoe Tijtgat de langere afstand verteert in het veld en in hoeverre hij echte crossers Naert en El Hachimi zal kunnen bijblijven. Voor de verdere ereplaatsen is bijzonder veel mogelijk en mogen we tal van atleten in elkaars buurt verwachten. Jonge knapen Stijn Garain, Mats Lunders en Dries Basemans komen er in rechtstreeks contact met meer gevestigde warden zoals Atelaw Bekele, Stijn De Vulder, Krijn Van Koolwijk en – indien fit – Jesse Stroobants. Benieuwd welke generatie het pleit in hun voordeel kan beslechten. Bovendien kan bij een uitgesproken strijd de sprong naar het podium niet veraf zijn.

De strijd om de eindzege in de Crosscup ligt bovendien – in tegenstelling tot bij de dames – nog niet helemaal vast. De Crosscup werd dit jaar onthoofd van zijn favorieten. Niet enkel Atelaw Bekele was dit jaar niet regelmatig genoeg, maar ook de andere gedoodverfde favorieten gaven er één voor één de brui aan. Lander Tijtgat focuste (succesvol) op het indoorgebeuren, Bashir Abdi geraakte geblesseerd en Pieter-Jan Hannes maakte de overstap naar de korte veldloop. Koen Naert zag en greep zijn kans en heeft voorlopig de beste papieren. Hij leidt met 102 punten. El Hachimi maakt enkel nog een kans op de eindzege als hij eerste Belg wordt en Naert niet bij de eerste vijf eindigt. Wil Stijn Garain nog winnen, dan moet hij eerste eindigen en mag Naert niet bij de eerste acht eindigen.

Startlijsten

Bekijk hier de volledige inschrijvingslijsten hier. De startlijsten van de sprintcross vind je hier.