Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Morgen, zondag, gaat in Dour de voorlaatste manche van de Lotto CrossCup door. Bij de vrouwen kan Veerle Dejaeghere haar zege in het klassement zo goed als veilig stellen. Zonder brokken mag zij na zondag uitkijken naar het hoogste trapje op het podium in Oostende.

Bij de mannen wordt het heel wat spannender. Verschillende toppers lieten hier en daar steekjes vallen, kwamen niet aan de start of lieten het eindklassement voor wat het was. In de loop van het jaar vielen Bashir Abdi, Lander Tijtgat, Atelaw Bekele en Pieter-Jan Hannes af. Verschillende lopers van de zogeheten “tweede lijn” ruiken deze unieke kans. Koen Naert legde vorige week de beste papieren voor en werpt zich nu op tot favoriet. Zijn prestaties in Dour en Oostende blijven echter cruciaal want vooral Stijn Garain en Adelhadi El Hachimi (en mits een wederopstanding Mats Lunders) liggen op de loer. Elke fout van één van deze wordt allicht genadeloos afgestraft en dus mogen we reikhalzend uitkijken naar zondag, naar een strijd op het scherpst van de snee.

Op de korte cross bij de heren werden we dit jaar ook al uitermate verwend. Kim Ruell trok, in de vier crossen waar hij aan de start verscheen, wel telkens aan het langste eind. Zijn voorsprong in het klassement beperkt zich echter tot de luttele 3 punten op Mathijs Casteele. Dit duo zal allicht strijden om het goud en zilver, maar ook voor de derde podiumplek ligt de strijd nog volledig open. Lukas Van Assche, Geoffrey Marrion, Maarten Mortelmans en Ali Hamdi maken allemaal nog een degelijke kans op het brons.

Afspraak zondag in Dour met korte crossen (ook bij de dames) vanaf 13u35 en lange crossen vanaf 14u. Thuisblijvers moeten hun geduld even langer op de proef stellen. Sporza op Canvas zendt rond 18u15 een samenvatting van de lange crossen uit.