Tijdens de crosscup van Hulshout stond voor het eerst in de geschiedenis het Vlaams kampioenschap veldlopen geprogrammeerd. Uiteraard werd er ook strijd geleverd om de leiding in de stand van de crosscup.

Veerle Dejaeghere dicht bij eindwinst crosscup

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Ondanks dat het om het eerste Vlaams kampioenschap ging was de opkomst bij de dames eerder beperkt te noemen. Onder de 15 deelnemers vonden we wel ongeveer alle grote namen terug. Snel na de start waren het Dejaeghere en Maveau die zich samen met de Ethiopische Sifam Hassan afzonderden van de rest van de deelnemers. Maveau moest als eerste de rol lossen en ook voor Veerle Dejaeghere was Hassan vandaag een maatje te groot. De tweede plaats van Dejaeghere was uiteraard wel voldoende om de allereerste Vlaamse titel in het veld binnen te halen. Barbara Maveau en Veerle Van Linden vervoegden dit podium.

Dame Tasame Vlaams Kampioen, Koen Naert nieuwe crosscup leider

Bij de heren was het Afrika boven, er stond geen maat op Bernard Kiplagat (Kenia) en Dame Tasame (Ethiopiƫ). Tasame, echtgenoot van Mimi Belete en aangesloten bij VAC mocht door zijn lidmaatschap bij VAC wel de eerste Vlaamse titel ophalen. Het was nochtans Koen Naert die oorspronkelijk gehuldigd werd op het podium als eerste Vlaams kampioen. Naert vocht tijdens de wedstrijd een spannende strijd uit met Abdelhadi El Hachimi voor de eerst plaats onder de belgen. Naert haalde het uiteindelijk na een lange sprint. Derde belg op het podium werd Pieter-Jan Hannes die hierdoor wel zijn leiderstrui moet afstaan aan Koen Naert.