Nafi Thiam sloot de eerste dag van de zevenkamp in Doha af met haar hoogste puntentotaal ooit op een kampioenschap. Toch staat de titelverdedigster ‘maar’ tweede in de tussenstand. Thiam heeft een bijzonder lastige klant aan de Britse Katarina Johnson-Thompson en zal op de tweede dag dus stevig aan de bak moeten om haar wereldtitel te prolongeren. Noor Vidts en Hanne Maudens kenden een zeer degelijk begin en hebben uitzicht op een plaats bij de beste vijftien van de wereld. Hoe ze het er op de tweede dag vanaf brengen, kan u hier op de voet volgen.

800m

23u20: Katarina Johnson-Thompson is ook in de afsluitende 800 meter heer en meester. Ze wint in 2’07″26 en totaliseert 6.981 punten, fantastisch! Nafi Thiam vecht voor wat ze waard is en wordt zevende in 2’18″93. Het zilver is van haar! Ze wordt zo de eerste Belgische vrouw ooit die WK-zilver wint in eender welke discipline. Ze totaliseert 6.677 punten. Maudens is uiteindelijk elfde, Vidts vijftiende.

23u10: Hanne Maudens wint de B-reeks van de afsluitende 800 meter. Ze zal wel op meer gehoopt dan haar 2’12″98, maar heeft mooi geknokt. Dat laatste geldt ook voor Vidts, die zich naar de derde plaats vecht en finisht in 2’15″94. Maudens scoort uiteindelijk 6.088 punten, Vidts kan de 6.000 puntenkaap net niet ronden en eindigt met 5.989.

Speerwerpen

19u50: De goednieuwsshow was van korte duur. Thiam kon in haar tweede poging een magere 48m04 uit haar arm schudden, maar een derde poging lijkt er te veel aan. De nummer twee in de tussenstand lijkt toch nog veel last te ondervinden aan de elleboog en geeft forfait voor haar laatste poging. Ze doet uiteindelijk vijf meter beter dan KJT, die haar PR met één meter aanscherpte, maar blijft onder haar in de tussenstand. Vidts was de constantheid zelve in haar drie pogingen. Helaas is dat in dit geval geen goed teken. Met 33m58 bengelt ze onderaan de uitslag. Maudens kon zich nog verbeteren tot 36m22, ruim 1,5 meter onder haar seizoensbeste. In de algemene tussenstand valt Maudens terug naar de vijftiende stek, Vidts moet het doen met de achttiende plaats.

19u25: Voorlopig is het speerwerpen nog geen hoogvlieger voor onze landgenoten. Maudens deed het in een voor haar minder discipline nog het beste met 34m98. Vidts blijft ongeveer twee meter achter haar met 33m06. Thiam kon het tij voorlopig nog niet keren. Haar speer ging hoog, maar helemaal niet ver waardoor ze de afstand niet liet opmeten, iets wat we haar nog niet vaak hebben weten doen. KJT presteerde daarentegen wel op niveau in haar eerste poging. Hopelijk kan onze landgenote in de twee resterende pogingen een tegenprik geven.

19u00: Tijd voor een korte goednieuwsshow! Thiam heeft net haar eerste oefenworp uitgevoerd en lijkt geen grimassen te vertonen. Een groot verschil met Talence waarbij haar gezicht één en al pijn uitstraalde. De elleboog lijkt het voorlopig dus te houden.

Nafi Thiam – Foto: Erik Van Leeuwen

Verspringen

18u00: Thiam trekt zoals eerder gezegd als tweede naar het speerwerpen met een puntentotaal van 5.017. Dankzij haar laatste poging werd de achterstand verkleind tot 216 punten. Opvallend: indien beide atleten op de twee laatste disciplines hun persoonlijk records evenaren, dan wint Thiam met één punt verschil… Maudens deed wel een letterlijke en figuurlijke sprong voorwaarts. Zij kampeert momenteel op plaats elf. Vidts blijft houdt voorlopig nog steeds stand op plaats dertien.

17U50: Zonde! De stress lijkt het over te nemen bij Thiam. Zij laat bijna 34 centimeter liggen bij haar laatste poging en laat daardoor ‘slechts’ 6m40 noteren. Balen, want die verloren centimeters hadden haar quasi hetzelfde puntentotaal bezorgd als KJT. Ook bij Vidts hapert er duidelijk iets. In haar tweede en derde poging leek ze opvallend trager aan te lopen dan we van haar gewend zijn. Een verbetering van haar 6m11 kwam er dus niet. Maudens liet bij haar tweede poging geen enkele centimeter liggen op de balk, maar ook zij geraakte niet meer voorbij 6m41.

17u45: F*ck, daar is de megasprong van Johnson-Thompson waar we zo voor vreesden. In haar tweede poging vloog de Britse naar 6m77 terwijl Thiam slechts tot 6m35 kwam. Als Thiam in haar laatste poging geen antwoord klaar heeft, dan gaat Johnson-Thompson met een voorsprong van 232 punten de twee laatste proeven in…

17u30: De toon is gezet. Zowel Noor Vidts, Nafi Thiam als Hanne Maudens hebben hun eerste sprong achter de rug. Vooral die laatste maakte een uitstekende indruk door 6m41 ver te springen. Vidts kon met 6m11 ook zeker tevreden zijn. Thiam zal nog iets dieper moeten graven in haar krachtenarsenaal wil ze verder geraken dan haar 6m25 van in haar eerste poging. In haar beste meerkamp ooit sprong Thiam naar 6m56. Katarina Johnson-Thompson loopt op deze manier nog iets verder uit. zij liet heel wat centimeters liggen op de balk, maar sprong wel naar 6m32. Gelukkig nog niet de megasprong waar we voor vreesden.

17u05: De opwarming voor het verspringen is volop aan de gang. Over tien minuten is het zover, dan start de vijfde van zeven disciplines. Onze landgenoten zitten alle drie in de sterkste groep ingedeeld, dus normaal moeten ze hier heel wat punten kunnen sprokkelen. Spannend!