Tim Van de Velde en Renée Eykens waren de verwachte uitblinkers op de Athletics Classic Meeting in Duffel. Van de Velde snelde met de steun van het thuispubliek naar een mooie 3’45″83 op de 1500 meter waarmee hij de EK-limiet voor junioren (3’46″64) in de wacht sleepte. Eykens koos voor het snellere werk en klokte 55″66 op de 400 meter.

Tim Van de Velde gaf al eerder te kennen hoofdzakelijk te focussen op de 3.000 meter steeple. Bij gebrek aan een 3.000 meter steeple op het programma, koos de atleet van Duffel voor de 1500 meter. Na een rommelige start met veel deelnemers, knokte Van de Velde zich naar de vijfde positie om nadien al snel een plaats op te schuiven. De wind was ruimschoots van de partij waardoor Van de Velde zich het grootste wedstrijddeel slim verscholen hield in de kopgroep. Na het uitstappen van de haas had de sterke junior nog steeds twee kompanen aan wie hij zich kon optrekken. Op 150 meter van de finish besloot Van de Velde zijn kans te wagen en zette hij een langgerekte sprint in. Het publiek schreeuwde hun lokale held naar de winst. Met 3’45″83 en bijgevolg de EK-limiet, was Van de Velde achteraf heel tevreden.

“Vooraf had ik eigenlijk qua tijd geen doel gesteld. Ik wist dat het weer niet optimaal ging zijn, maar wou voor eigen volk graag de wedstrijd naar mijn hand zetten. Ik heb het tactisch aangepakt, want ik kende een moeilijkere week en voelde mij futloos. Tijdens de koers voelde ik mij echter sterker worden waardoor ik op het einde nog een serieuze versnelling in huis had. Dat ik in deze omstandigheden alsnog de EK-limiet heb gelopen, vind ik van mezelf echt straf. Ik kijk uit naar de volgende wedstrijden, vooral in de IFAM heb ik veel zin”, reageerde Van de Velde achteraf.

Ook Renée Eykens was een graag geziene gast in Duffel waarvoor het publiek met plezier de handen op elkaar zette. In plaats van haar vertrouwde 800 meter, koos Eykens voor de baanronde om haar seizoen op gang te schieten. Na 100 meter had Eykens de concurrentie al bijgebeend waardoor ze de laatste 300 meter in haar eentje moest opknappen. Ze deelde haar wedstrijd goed in en kende nauwelijks verval in haar tweede wedstrijdhelft. De klok stopte na 55″66.

Renée Eykens – Foto: Jeroen De Meyer

“Het was leuk nog eens zo dicht bij huis te lopen, maar bij het horen van mijn tijd was ik in eerste instantie niet zo tevreden. Op training lukte het mij al enkele keren om 56″ te klokken, waardoor ik toch op een snellere tijd hoopte. Een eerste wedstrijd is altijd wat zoeken en ik mis gewoonweg ook ervaring om die 400 meter goed in te delen. Ik merk ook dat ik nog niet volledig in het rood kan gaan, dus daar moeten we op training nog aan werken. Eind mei zal ik voor het eerst een 800 meter afwerken, maar waar die plaatsvindt staat nog niet helemaal vast”, vertelde Eykens.

Naast deze twee blikvangers, mag ook de prestatie van Matthias Quintelier in het kogelstoten gezien worden. Hij kwam tot 16m97 waardoor hij slechts 9 centimeter onder zijn seizoensbeste, en tevens PR, bleef. Sven Bombeke schreef de 800 meter op zijn naam met 1’53″96. Bij de vrouwen nam Louise Hayez het heft in handen en dat werd beloond met de winst. Zij noteerde 2’11″77 en bleef daarmee nipt Lotte Hellinckx voor. Ook Zenobie Vangansbeke verscheen aan de start in Duffel. Zij moest een paar seconden toegeven op het duo, maar mocht wel als derde het podium op. Op de 1500 meter ging Mathilde Jacquemin (4’37″63) met de winst lopen.

De volledige uitslag kan u hier raadplegen.