Kent u Grant Holloway? Ja, dan mag u zichzelf al een heuse atletiekkenner noemen. Neen, dan is dat volkomen begrijpelijk. Holloway is een 21-jarige Amerikaan, die afgelopen jaar vriend en vijand verbaasde én blijft verbazen. Gisteren schoot Holloway op de NCAA indoor kampioenschappen opnieuw raak én hoe. Op de 60m horden snelde hij naar 7″35, waardoor hij de derde atleet aller tijden wordt. Nog straffer wordt het wanneer u weet dat Holloway afgelopen weekend ook in actie kwam op de vlakke 60m, het verspringen én de 4x400m. Een kennismaking.

Grant Holloway werd op 19 november 1997 geboren. Al op jonge leeftijd blijkt dat Holloway een erg getalenteerde sprinter en hordeloper is. Als 16-jarige duikt hij onder acht seconden op de 60m horden. Outdoor duikt hij net niet onder 14 seconden op de 110m horden. Op die leeftijd waagde hij zich ook aan het hoogspringen, met succes, aangezien hij tot 2m15 kwam. Daarna gaat het heel snel voor de talentrijke atleet. Er werden hem trouwens ook kansen toegediend in American Football, waar hij financieel veel meer zekerheid zou hebben. Toch beslist hij in 2017 om alles op atletiek te zetten en over te stappen naar de trainingsgroep van Mike Holloway, geen familie van de atleet overigens. Vorig jaar werd het jaar van de grote doorbraak. Op de 60m horden knalde hij naar 7″42. Outdoor schaarde hij zich bij de absolute wereldtop met 13″15, in het verspringen sprong hij naar 8m17 en tijdens een 4x400m liet hij een duizelingwekkende splittijd van 43″89 noteren. Al die prestaties levert Holloway voor de ‘Florida Gators’, het atletenteam van de University of Florida.

Afgelopen weekend werd het uitkijken naar wat de imposante figuur van 1m88 en ongeveer 85 kilogram uit zijn mouw kon schudden voor die Gators op de NCAA-kampioenschappen in Birmingham, Alabama. Op het programma: verspringen, 60m, 60m horden en als uitsmijter de 4x400m. Het verspringen overlapte grotendeels met de reeksen van de vlakke 60m en die met hindernissen, waardoor hij nooit echt volledig kon focussen op die verspringcompetitie. Toch sprong hij op vrijdag naar de derde plaats met 7m95. Op de 60m en 60m horden noteerde hij respectievelijk 6″53 en 7″44 richting de finales van gisteren.

 

View this post on Instagram

 

‪Grant Holloway goes 6.50 to win his first NCAA 60m title! #NCAATF‬ – 📷 @travismillerflo

A post shared by FloTrack (@flotrack) on

In die finales etaleerde Holloway nog maar eens zijn genialiteit. Op de vlakke 60m snelde hij met 6″50 naar een PR en de winst. Met die tijd zou hij op het EK in Glasgow maar liefst een tiende voor Europees kampioen Jan Volko finishen (gelukkig is Holloway een Amerikaan, waardoor we hem in Europa niet rechtstreeks moeten vrezen). Over naar de 60m horden waarin hij zijn grenzen wou aftasten. Dat deed Holloway ook door naar een heerlijke 7″35 te snellen. Daardoor is hij de derde atleet aller tijden op de 60m horden. Alleen de Britse wereldrecordhouder Colin Jackson en de Cubaan Dayron Robles gingen in het verleden sneller. Die 7″35 was goed voor een Amerikaans record én de beste wereldjaarprestatie, hoe kon het ook anders. Holloway deed in totaal 13″85 over beide afstanden op dezelfde dag, niemand deed ooit beter.

Na afloop van zijn individuele races volgde ook nog de 4×400 met de Florida Gators. Daarin werd hij derde in een tijd van 3’05″24, sneller dan de chrono waarmee onze Belgian Tornados vorige week Europees kampioen werden. Holloway behaalde zo op twee en een half uur tijd meer punten dan iemand ooit had gewonnen op één dag. De Gators wonnen overigens in totaalstand van de ‘Division I’ bij de mannen van de NCAA. De vraag rijst uiteraard wat Holloway van plan is met het oog op de zomer, aangezien heel wat NCAA-atleten de overstap maken naar het profcircuit.

“In het algemeen was het afgelopen weekend geweldig. Het deed enorm veel deugd om mensen te laten glimlachen en te motiveren. Ik wil de eerste NCAA-atleet worden die onder 13″ duikt op de 110m horden. Het is overigens het eerste winterseizoen dat ik zonder blessures kan doorkomen, vandaar ook de prestaties waarschijnlijk. Ik geniet vooral van het feit dat we als team gewonnen hebben. Mijn eigen resultaten zijn bijkomstig. Ik probeer doelen te stellen, zodat de volgende generatie zich kan optrekken aan mijn resultaten. De komende weken start de voorbereiding op het zomerseizoen, coach Mike kent geen rust. Er wordt mij vaak gevraagd wat mijn favoriete afstand is, misschien moet ik kiezen voor de 400m horden, want zo combineer ik mijn liefde voor de lange sprint en de horden”, vertelde Holloway aan Flotrack.

Grant Holloway is één van de sterkhouders van een nieuwe generatie Amerikaanse toppers. Michael Norman is dé man voor de toekomst op de 200m en 400m, Rai Benjamin is sinds vorig jaar de derde performer aller tijden op de lage horden en Sydney McLaughlin liep vorig jaar het WR bij de junioren op de lage horden. Dat trio werd na hun grote successen in 2018 één voor één prof. Holloway liet al vaker uitschijnen dat hij eerst onder de 13 seconden wil duiken, daarna wil hij met sponsors aan tafel zitten. De Amerikanen kunnen ook naast de sprintnummers rekenen op grote talenten, zo liep Donovan Brazier twee weken terug de snelste 600m ooitenkele weken na zijn Amerikaans record op de 800m in zaal.

Rai Benjamin tijdens zijn 47″02 op de 400m horden afgelopen zomer – Foto: Jenaragon94

Het niveau op zo’n NCAA-kampioenschap is ongelooflijk hoog. Op de 400m bij de mannen liep Tyrrel Richard onder de 45″ met 44″82. Europees kampioen in het polsstokspringen, Armand ‘Mondo’ Duplantis, was in Alabama de beste met een sprong van 5m83. In die polsstokcompetitie gingen 12 atleten over 5m50. In de 60m bij de vrouwen won Twanisha Teryy in 7″14, de volgende zes atletes finishten allemaal onder 7″30. De vijver is dus groot, héél groot aan de andere kant van de plas.