De zesde en laatste dag van het WK voor junioren was meteen ook de dag met het kortste programma. De 100m horden zorgde vandaag voor het meeste spanning. De Zwitserse Delia Sclabas behaalde dan weer haar tweede eremetaal op een afstandsnummer. Bij die samengebalde laatste dag hoort ook een korter overzicht. De overige resultaten van de dag kan u raadplegen in de artikels over onze Belgen, die het wederom uitstekend deden.

Hoogspringen vrouwen: Wit-Rusland boven

Karyna Taranda ging tijdens de finale van het hoogspringen als enige dame over 1m92, wat goed is voor een nieuw Wit-Russisch juniorenrecord. Taranda deed daarmee twee centimeter beter dan de Ierse Sommer Lecky en de Colombiaanse Maria Fernanda Murillo, die beiden over 1m90 gingen in nationale records. Voor Murillo was het eveneens een Zuid-Amerikaans record. Maar liefst zeven atletes sprongen een PR tijdens hun WK-finale.

100m horden vrouwen: Jones juicht bijna te vroeg

De hoge horden bij de vrouwen werd een nagelbijter van formaat. De Amerikaanse Tia Jones leek zonder problemen op weg naar haar wereldtitel. De Jamaicaanse Britany Anderson kwam in het tweede wedstrijddeel opzetten. Beide dames noteerden exact dezelfde tijd, zelfs qua duizendsten. Jones had bijna te vroeg gejuicht, maar de finishfoto gaf haar alsnog het voordeel, ondanks de exact gelijke chrono’s van 13”01.002. Jones, die dit jaar al onder 13” dook, kon op die manier opgelucht ademhalen, aangezien haar zegegebaar haar bijna de zege kostte. De derde plaats was ook voor de Verenigde Staten met Cortney Jones, die 13”19 liep. De bronzen medaille, die al stevig ingepakt was aan haar hamstring, ging na haar 100m met hindernissen languit op de piste liggen. Ze verliet het WK in een rolstoel, mét een medaille.

World U20 championships Tampere 2018 #SISKPIC

Een bericht gedeeld door Track and field images (@siskpic) op

Discuswerpen mannen: Dacres hoeft zich geen zorgen te maken over opvolging dankzij Kai Chang

De Jamaicaan Kai Chang heeft het discuswerpen naar zijn hand weten te zetten. De opvolging van de concurrenten van onze Belg Philip Milanov is bij deze alvast verzekerd uit Jamaicaanse hoek. Fedrick Dacres kan eveneens op twee oren slapen, aangezien zijn landgenoot de Wit-Rus Yauheni Bahutski en de Chileen Claudio Romero achter zich liet met een PR van 62m36. Bahutski word zijn projectiel 61m75 ver. Romero kwam tot 60m81.

Hinkstapspringen vrouwen

In het hinkstapspringen geraakte slechts één vrouw voorbij 14m. De Bulgaarse Aleksandra Nacheva kon in drie fases tot de beste wereldjaarprestatie bij de junioren komen van 14m18. Haar vreugde-uitbarsting zorgde bijna nog voor een fatale botsing met de snelste lopers tijdens de finale van de 800m, wat u hieronder kan bekijken. De Braziliaanse Mirieli Santos en de Cubaanse Davisleydi Velazco toonden zich the best of the rest in de strijd om het overige eremetaal. Zij hinkten, stapten en sprongen respectievelijk 13m81 en 13m78 ver.

1500m vrouwen: Sclabas bezorgt Zwitserland tweede brons

Dat er een Ethiopische, of Keniaanse atlete de 1500m bij de vrouwen zou winnen, leek al langer dan vandaag vast te staan. De vraag restte echter of de Zwitserse Delia Sclabas haar nummertje van de dubbele baanronde kon overdoen, om op die manier het brons te behalen. De winst was na een snelle laatste ronde voor de Ethiopische Alemaz Samuel die na 4’09”67 finishte. Miriam Cherop volgde als zilveren vrouw met 4’10”73. En wat met de derde plaats? Die ging opnieuw naar Sclabas, of hoe kon het ook anders. De koebel van de Zwiters ging opnieuw aan het rinkelen. De geur van Alpenweide volgde gelukkig niet.

4x400m vrouwen: Amerikaans kwartet verovert broodnodig gouden plak

De Verenigde Staten hebben geen super WK bij de junioren achter de rug. Tijdens de aflossingen liep het bij de vrouwen op de 4x100m al mis. Tijdens de 4x400m moest er dan ook iets rechtgezet worden. De dames van de VS doken met sprekend gemak onder 3’30 en hun 3’28”74 was meteen goed voor de beste wereldjaarprestatie bij de junioren. Dolle vreugde was er bij de Australische dames, die het zilver wegkaapten voor de neus van het Jamaicaanse viertal. De slotloopster van de Jamaicanen begon nochtans gelijk met de Amerikaanse ploeg. Jamaica verloor meer dan drie seconden op de winnaressen. Ze finishten na 3’31”90 en hielden daarmee héél nipt de Canadese dames af, die met 3’31”93 wél een nationaal juniorenrecord liepen.

Dat was het dan voor de internationale verslagen van Tampere. Tot op het EK in Berlijn!