10 mijl kregen de lopers van de 33ste Dam tot Damloop voor de kiezen. Het unieke evenement, waarbij start en finish op een verschillende plaats liggen, zorgde er opnieuw voor dat heel wat Belgen aan de start kwamen in Amsterdam. Nick Van Peborgh en Hanna Vandenbussche waren de uitblinkers en kwamen als eerste Belg aan in Zaandam.

De zege ging dit jaar niet naar de Keniaan Edwin Kiptoo. De winnaar van de voorbije twee edities moest tevreden zijn met een vierde plaats. Ethiopiër Birhanu Lagese kwam als eerste over de finish na 45’36”. Op de twaalfde plek vinden we Nick Van Peborgh terug. Hij eindigde net na de Nederlander Khalid Choukoud in 48’32”. Regis Thonon kon op het moeilijke parcours zelfs een nieuw record neerzetten. Hij werd dertiende in 48’45”. Lander Van Droogenbroeck wist als 19de te finishen in 50’15”. Willem Van Schuerbeeck, in volle voorbereiding op de marathon van Berlijn die volgende week wordt gelopen, eindigde één plaats later in 50’34”.

Hanna Vandenbussche –

Bij de vrouwen werd Hanna Vandenbussche eerste Belgische. Zij werd op de 10 mijl dertiende in 56’27”, een nieuw persoonlijk record. “De omstandigheden waren vandaag ideaal. Er kwam af en toe wel wat wind opzetten, en er zat hier en daar wel een lichte helling in, maar het viel eigenlijk goed mee. Deze prestatie geeft mij alvast vertrouwen voor de marathon van Eindhoven op 9 oktober. In voorbereiding daarvan keer ik volgende week terug naar Dijon op ‘afzondering’. Ik kan er mijn werk en de trainingen ideaal beoefenen. De perfecte combinatie dus.” De overwinning bij de vrouwen ging naar de Keniaanse Mercyline Chelangat met een chrono van 53’06”.