Renaud Lavillenie maakte het deze zomer andermaal niet waar op het WK. De wereldrecordhouder polsstokspringen kon nog nooit wereldkampioen worden en ook nu stond er iemand anders in zijn baan. De 21-jarige Canadees Shawn Barber sprong tot ieders verbazing naar het goud met een sprong over 5m90. Het was wel nog ver verwijderd van het wereldrecord (indoor) van Renaud Lavillenie, dat 6m16 bedraagt. Midden januari liet Shawn Barber echter opnieuw van zich spreken.

Na het wervelende WK veranderde er toch het één en het ander voor de nationale recordhouder van Canada. Hij streek een contract op bij Nike en werd prompt een professioneel atleet. Die plotse naambekendheid kwam echter ook met een nadeel: er kwam aan het licht dat zijn vader en trainer, George Barber, in 2007 seks met een studente zou hebben gehad terwijl hij in dienst was van de hogeschool.

George Barber werd geschorst en mocht niet meer als coach acteren op Canadese grond of als trainer van Canada pur sang. Een grote klap voor Shawn die de knepen van het vak leerde van zijn vader. George Barber was in 1983 nog actief als polsstokspringer op het WK, en was deze zomer nog samen met zijn zoon in de uitslagen te vinden. Dat al die heisa weinig effect had op Shawn Barber bewijst hij door net nu over die 6 meter te springen.

Deze zomer wordt het jongste lid van de Zesmeterclub 22 jaar en staan zijn eerste Olympische Spelen op het programma. Hoe zijn carrière verder zal verlopen, is natuurlijk moeilijk om te voorspellen. Maar dat Shawnacy Barber een atleet is geworden waar we vanaf nu bij elk kampioenschap rekening mee moeten houden, moge duidelijk zijn.