Regerend Europees kampioen Mo Farah staat met twijfels aan de start op het Europees kampioenschap dat vandaag van start gaat in Zürich. Sinds zijn marathondebuut in Londen, verliep de voorbereiding niet zoals gepland. Een tandontsteking gooide roet in het eten. Hij was genoodzaakt af te zeggen voor de gemenebestspelen in Glasgow.

Na zijn matige wedstrijd in Londen, nam Farah de nodige rust. Hij hervatte zijn training in Utah. Een hoogtestage in Park City moest hem opnieuw wedstrijdfit maken voor een aantal pistewedstrijden. Aanvankelijk verliep alles goed. Maar na een training ging het mis. Farah viel flauw in zijn badkamer. Hij was alleen op stage, enkel Cam Levins was in de buurt. Nadat hij was bijgekomen, belde Farah naar Levins om hulp te zoeken. Farah werd overgevlogen naar een gespecialiseerd hospitaal.

20140316-191814.jpgAanvankelijk werd gevreesd voor een hartfalen, dat zorgde voor de nodige paniek in de entourage van de voormalige Somaliër. Uiteindelijk bleek het om een infectie van een tand te gaan. Deze moest verwijderd worden, waarna Farah noodgedwongen enkele weken moest rusten. Toen hij hervatte, was het conditioneel verlies zo groot dat Paula Radcliffe zijn training stopzette. Radcliffe was als begeleider op zijn training en zag de moeite waarmee hij rondliep bij bepaalde tempo’s.

Door deze achterstand koos Farah om forfait te geven voor de gemenebestspelen in Glasgow. Hij oordeelde dat hij niet 100% was en dus niet opgewassen zou zijn tegen de sterke Afrikaanse tegenstand. Hij trok naar Font-Romeu om zich voor te bereiden op het EK. De vraag is nu of hij voldoende niveau heeft om goud te halen. Woensdagavond krijgen we een antwoord, want dan staat de 10 000m op het programma.

 

Het interview met de BBC is hier te bekijken.