Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Op het EK voor beloften in Tampere was het wachten tot zondag voor het aantreden van de grootste Belgische medaillehoop. Pieter-Jan Hannes werd er in de laatste weken gebombardeerd tot grote favoriet voor het podium en het goud. Na het uit”vallen” (letterlijk) van zijn grootste concurrent, de Noor Henrik Ingebrigtsen, werd die verwachting alleen maar gesterkt. In een tactische race was een laatste snelle ronde allicht bepalend. Ook landgenoot Tarik Moukrime, bijzonder comfortabel in de reeksen, mocht misschien hopen op een stunt(je).

Pieter-Jan Hannes nam geen risico’s. Het leek een tactische race te zullen worden, maar al na 200m nam de Antwerpenaar het heft in handen. Hij onderhield het tempo en trok het veld op één lijn. Tarik Moukrime nestelde zich achteraan het pak.

Met nog 500m te gaan waagden verschillende heren hun kans. Het was de Brit Charlie Grice die het gretigste oogde. De Pool Rozsko was de eerste die stevig doortrok. Hij verspeelde echter snel zijn kansen en strandde uiteindelijk op de voorlaatste plaats.

Tegen de splijtende versnelling van Hannes in de laatste 250m was echter niemand opgewassen. Bijzonder comfortabel ogend maakte de OLSE-atleet de laatste meters uit. Hij had de tijd om zijn winst te controleren en zegevierend de meet te overschrijden in 3’43″83. Een laatste ronde in 54″ en een laatste 300m onder de 40″5 deden het volledige veld de das om. De Brit Grice werd tweede in 3’44″41. De Spanjaard Imedio liep 25 honderdsten later als derde binnen.

Tarik Moukrime kon er in de laatste ronde  nooit echt uitkomen. Hij hield wel kranig stand en een top-8 notering was voor hem het hoogst haalbare.

Hannes is – naast Thomas Van Der Plaetsen in 2011 – nog maar de tweede Europese Belgische beloftenkampioen.

Alle uitslagen vindt u hier.