Weinigen hadden aan het begin van het veldloopseizoen de naam Koen Naert naar voren geschoven als grootste kanshebber op eindwinst van de 31e CrossCup-editie. Ook voor Naert zelf is het enigszins een verrassende vaststelling. Het pleit is weliswaar nog niet geschied, maar met enkel nog de slotmanche van komende zondag ligt Naert in pole-position om Atelaw Bekele op te volgen als eindwinnaar.
Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Aan een top5-notering op het BK in Oostende heeft de atleet van Eendracht Aalst in principe genoeg puntenmarge om te slagen in zijn opzet. Met zijn huidige vormcurve kan de Erembodegemnaar evenwel niet tevreden zijn met een plaats naast het podium, gezien hij de laatste twee manches de beste Belg was. “Sinds Nieuwjaar draait het alsmaar beter & beter, dus in principe zit er opnieuw een goed resulaat aan te komen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik zonder medaille tevreden zou zijn, maar als ik alles uit de kast gehaald heb, ga ik het zeker niet zien als gemiste kans. Tenslotte kan ik al terugblikken op een mooi winterseizoen, alles wat er nu nog bijkomt is bonus.

Naert ziet zichzelf komende zondag als medaille-kandidaat, een rol als topfavoriet daarentegen schuift hij liever van zich af. “Die eer is weggelegd voor Abdi Bashir, want tenslotte is hij uittredend Belgisch Kampioen en draait hij mee met de top van Europa op de piste en in het veld. Daarenboven heeft de neo-Atletiek-Vlaanderen-atleet pas een hoogtestage in Ethiopië achter de rug.

Ook over zijn andere concurrenten blijft Koen bedachtzaam: “El Hachimi gaat nog vol voor CC-eindwinst, Bekele mag je nooit onderschatten, terwijl het duo Garain & Lunders op zoek zijn naar die ene uitschieter. Vergeet ook Kjell De Hondt niet, die wil na Hulshout absoluut iets rechtzetten.

Nog een andere mogelijke opponent is zijn eigen trainingsmakker Lander Tijgat. “Als je 8e wordt op een EK Indoor, zit je in topvorm en speel je mee voor goud! Punt. Mijn CC-eindzege zal ik dus niet zomaar cadeau krijgen, maar ik ga mijn vel zowiezo duur verkopen. Tenslotte wrijf ik in mijn ‘pollekes’ met een parcours als dat van Stene, zeker als je in vorm bent.

Zondag wordt het BK veldlopen live uitgezonden vanaf 14u15 op Sporza. De senioren heren met Koen Naert starten vanaf 14u55 met hun Belgisch Kampioenschap.