De Belgische meerkampsters hebben een uitstekende eerste dag achter de rug op de Hypomeeting in Götzis. Nafi Thiam demonstreerde in het hoogspringen, maar ook Noor Vidts en Hanne Maudens waren succesvol. Thiam kampeert op de tweede plaats in de tussenstand, Vidts en Maudens vinden we terug op de vijftiende en zeventiende plaats.

Onze landgenotes kenden een wervelende start van hun eerste dag. Hanne Maudens beet op de 100m horden de spits af en verwees met 14″14 met veel allure haar oude besttijd naar de prullenbak. Dat inspireerde schijnbaar Nafi Thiam, die met 13″34 eveneens tekende voor een verpulvering van haar record. Noor Vidts kende met 14″11 een iets mindere aftrap, maar zou dat later op de dag nog rechtzetten. In het hoogspringen ging Thiam door op haar elan. Na een aarzelende start op 1m80 stoomde de RFCL-atlete door naar 1m98 en ook die hoogte overwon ze bij haar tweede beurt. Een prestatie van formaat, maar ook een evenaring van haar eigen wereldrecord in de meerkamp en een meetingrecord, dat ze afsnoept van niemand minder dan… Tia Hellebaut. De andere Belgische zevenkampsters verging het iets minder goed, al kon Hanne Maudens met 1m77 haar record wel tot op één centimeter benaderen. Voor Noor Vidts bleef het bij 1m74, haar record blijft zo nog even liggen op 1m81.

In het kogelstoten liet Thiam voor het eerst een kleine steek vallen. Met 14m51 bleef ze 40 centimeter onder haar record, terwijl Maudens en Vidts hun bestwaarde wel scherper stelden met respectievelijk 12m53 en 13m95. Het vierde en laatste onderdeel van dag 1 werd andermaal een succesverhaal voor de Belgische dames. In de 200 meter snelde Thiam aan de zijde van Vidts naar een flink record van 24″40, Vidts deed met 24″21 eveneens beter dan ooit tevoren. Maudens kon in de volgende reeks uiteraard niet achterblijven, haar 24″33 bleek ook een forse recordverbetering.

Na de eerste dag kampeert Nafi Thiam met 4.056 punten op de tweede plaats, slechts drie puntjes scheiden haar van de leiderspositie die Katarina Johnson-Thompson nu in handen heeft. De Britse dankt haar eerste plaats aan een kanontijd van 22″81 op de afsluitende 200 meter. Thiam wordt op haar beurt op de voet gevolgd door de Duitse Carolina Shäfer (4.053 punten), nog nooit scoorden drie dames tegelijkertijd meer dan 4.000 punten halverwege de zevenkamp. Noor Vidts volgt bij haar debuut in Götzis op een puike vijftiende plaats met 3.618 punten, twee plaatsen lager vinden we Hanne Maudens terug, zij verzamelde al 3.545 punten.

De volledige tussenstand en uitslagen vindt u hier, een recordvergelijking van de Belgische atleten kunt u hieronder bekijken.