De tussenstand na dag één van de zevenkamp op het EK in Rome kon niet mooier zijn. Nafi Thiam en Noor Vidts gingen de nacht in in gouden en zilveren positie. Het goud en de olympische limiet lijken Thiam niet meer te kunnen ontsnappen. Met nog verspringen, speerwerpen en de 800m voor de boeg, mag Vidts geen steken meer laten vallen om het zilver vast te houden. Zij ligt bovendien op PR-koers.

22u00: Het doek is gevallen over een razendspannende tweedaagse en de buit mag gezien worden: goud en brons. Vidts legde de snelste dubbele baanronde van iedereen af en kwam dicht in de buurt van haar PR. Zij kan zichzelf dus niets verwijten, al kwam ze 39 punten te kort voor het zilver. Dat ging naar de verrassend sterke Française. Thiam kon de laatste 400m niet in het spoor blijven van Vidts, maar maakte wel indruk door de eerste ronde wel mee te gaan. De 800m ligt haar normaal absoluut niet, al zou je daar nu anders over kunnen gaan denken. Ze klokte een dik PR van 2’11″79 om uiteindelijk uit te komen op een kampioenschapsrecord van 6.848 punten, haar derde score ooit. De olympische limiet is vlotjes binnengehaald en de eerste twee medailles voor België zijn binnen. Het is overigens de eerste keer dat Vidts een internationale medaille op de zevenkamp behaalde.

Foto: Erik van Leeuwen

21u50: Daar zijn ze dan. Thiam kan aan haar zegeronde beginnen. Voor Vidts wordt het strijden tot op de meet om het zilver of brons te veroveren. Let’s gooooooo

19u50: Aaaaaai, het wordt wellicht een bronzen plak, ondanks een nieuw PR in het speerwerpen voor Vidts. Vidts rondde voor het eerst de kaap van de 42 meter met 42m12 maar botst plots op een ontketende Auriana Lazraq-Khlass die het ene PR na het andere scoort. Ook het 800m-record van de Française is niet heel veel langzamer dan dat van Vidts. Vidts gaat als derde de afsluitende 800m in en moet 5,5 seconden goedmaken om toch nog het zilver te grijpen. Wordt moeilijk…

19u10: Vidts gaat er ook bijna aan beginnen. Ze doet nog wat aanpassingen aan haar merktekens en oogt heel ontspannen. Vidts heeft dit kampioenschap de goede flow te pakken. Kan ze nog een derde PR neerzetten en haar twee jaar oude PR (41m82) aanscherpen om steviger in het zilver te staan?

18u25: Het speerwerpen van Thiam zit erop. Met 51m50 deed ze het opnieuw goed maar dus geen verbetering. Het blijft bij 53m00, haar zevende prestatie ooit. Wie kan daar rouwig om zijn? Om 19u20 gaat Groep B van start met Vidts. De Zwitserse Kälin, ook nog in de running voor het podium, heeft alvast een steek laten vallen door vier meter onder haar PR te blijven. Haar 800m is bovendien minder sterk dan die van Vidts waardoor zij wellicht geen bedreiging meer vormt voor Vidts.

Foto: Erik van Leeuwen

18u15: Voorlopig doet Thiam er geen centimeters meer bij. In haar tweede worp bleef ze weliswaar ook nog netjes voorbij de 50m. Kan Thiam zich straks in de laatste poging nog verbeteren en een eventuele score boven de 6.900 punten levendig houden.

18u10: Weet je nog de tijd dat Thiam en speerwerpen een gouden combinatie was? Awel, die tijd lijkt terug te keren. In haar eerste poging wierp ze haar speer vlot voorbij de 53m00. Haar lach was veelzeggend, idem die van Van der Plaetsen. Thiam staat er.

12u40: Zonde zeg. Thiam vloog ver in de bak, maar de rode vlag ging in de lucht. Het schouderklopje van Michael Van der Plaetsen en de duidelijke glimlach bij Thiam zegt genoeg. Ze is – mits een speerwerpen op niveau – nog altijd op weg naar een score van 6.900 punten. Thiam heeft nu 77 punten voorsprong op Vidts. Zij heeft op haar beurt dan weer 50 punten bonus op de Française.

12u35: De derde en laatste poging werd een ongeldige voor Vidts. 6m46 is haar verste sprong ooit in een zevenkamp, dus we kunnen alleen maar spreken van een prima resultaat. Ze loopt 24 punten voor op haar PR-schema.

Foto: Erik van Leeuwen

12u30: Daar mocht nog wat bij, dacht Vidts. En zo geschiedde. 6m46 staat er op het scorebord waardoor ze voorlicht op haar PR-schema! Thiam maakte bijna een exacte kopie van de sprong van haar landgenote. 6m45 krijgt zij achter haar naam.

12u25: Vidts en Thiam hebben hun eerste poging afgewerkt en ontevreden kunnen we niet zijn. Vidts zweefde naar 6m33, Thiam deed er nog heel wat centimeters bij. Ze liet na 6m59 een afdruk opmeten. Annik Kälin heerst momenteel wel in de zandbak. Zij sprong een stokoud kampioenschapsrecord uit de boeken met 6m84. Zij rukt daarmee op naar de vierde plaats in de tussenstand en kan – als betere speerwerper – mogelijk nog wel een bedreiging vormen.

11u35: Om 12u10 vatten Nafi Thiam en Noor Vidts dag twee van de zevenkamp aan. Op een verhoogd en bouncy platform in het stadion werkt het duo het verspringen af. Kan Thiam uitlopen op de tegenstand en richting een topscore werken? En kan Vidts extra bonuspunten pakken op de Française om zich zo zekerder in het zilver te zetten? Je komt het hier te weten.

>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in