Na een moeilijk jaar waarin ze brak met haar coach Tom Corstjens, is de 28-jarige Vanessa Sterckendries weer op pad richting kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024. Met een tweede beste worp ooit van 69,49 meter en een nieuwe manier van trainen vond de zesvoudige Belgische kampioene recent haar liefde voor het hamerslingeren terug.

Dat Vanessa Sterckendries een moeilijke periode achter de rug heeft, is wel het minste wat je kan zeggen. De samenwerking met haar toenmalige coach Tom Corstjens verliep niet goed waardoor het mentaal heel moeilijk werd. “Als ik mijn familie niet had gehad om me erdoor te helpen, dan had ik mijn hamer aan de hoogste boom gehangen”, zegt ze hierover.

De Franse trainster Marie Jo Leroy wou haar na de trainersbreuk bijstaan. Sterckendries en Leroy kennen elkaar al 10 jaar omdat de zesvoudige Belgische kampioene in een atletiekclub in Lille traint. Eerst verliep hun contact via filmpjes maar nu gaat de atlete elke dinsdag naar Leroy om samen te trainen. En dat verloopt goed. Ze bewees het net nog op 20 april op de Kip Keino Classic waar ze 69,49 meter wierp, haar tweede beste worp ooit. Nog nooit opende ze met zo’n verre afstand haar seizoen.

Minder prestatiedruk

De reden van deze hoogvorm ligt volgens Sterckendries aan de aangepaste aanpak. In de krachtzaal ligt er sinds dit jaar veel minder prestatiedruk en de atlete leerde beter naar haar lichaam te luisteren. “Als ik voel dat ik de ene week vermoeider ben dan de andere, dan neem ik gewoon minder gewichten. Het klinkt misschien hard, maar het is niet belangrijk om telkens op de training enorme prestaties neer te zetten.”

Foto: Floryan Simar

De grens van de 70 meter lijkt in zicht maar zelf relativeert ze het: “Ik zeg al vier jaar dat ik dat jaar de kaap van de 70 meter zal bereiken. Maar ondanks wat er komt, ben ik blij met alles wat ik heb gedaan voor het hamerslingeren in België.”

Olympische droom

Het feit dat 2024 een Olympisch jaar is, zorgde er ook voor dat de OEH-atlete nog door wilde zetten. Soms komen de twijfels nog naar boven, maar het is telkens die Olympische droom die zorgt dat ze doorzet. Sterckendries haar deelname zal vooral afhangen van de rankings die snel veranderen. Met haar worp in Kenia steeg ze 8 plaatsen, maar 8 plaatsen dalen gaat al even snel.

En wat er na 2024 komt? “Mijn hoofd staat op Parijs 2024 en verder staat er niets”, zegt de Belgisch kampioene.”Dat zijn zorgen voor later. Mijn focus is nu punten binnenhalen zodat ik hoog genoeg sta om mijn plaats op de Olympische Spelen te verzekeren.”

Op 22 mei wil Sterckendries in Noorwegen opnieuw uithalen. Ook het Belgisch kampioenschap eind juni wordt een belangrijke afspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in