Thomas Vanoppen heeft zich op het WK in Glasgow niet voor de finale van zondagavond kunnen kwalificeren. Hij moest de rol lossen en kwam als laatste over de meet.

Thomas Vanoppen trok deze winter naar Amerika waar hij de afgelopen jaren actief was in de NCAA. Intussen afgestudeerd ging hij er met succes op zoek naar de WK-limiet. Tot twee keer toe moest het BR op de mijl eraan geloven. Vanoppen mocht dus voor het eerst het Belgische singlet aantrekken op een groot kampioenschap.

Zeven atleten voor drie finaletickets. Vanoppen leek één van de outsiders te zijn om er daar één van te pakken, want zijn vorm was duidelijk goed. Halfweg liep het echter helemaal mis en moest hij de eerste vijf laten gaan, terwijl de zesde concurrent geblesseerd uitstapte. Ontgoocheld kwam hij als laatste over de meet op ruime afstand van de pas gekroonde finalisten.

“Alles blokkeerde, van schouders tot tenen”

“Dit is absoluut geen gedroomd debuut”, reageerde een wat geëmotioneerde Vanoppen meteen na de race. Een verklaring heeft hij niet meteen klaar. “Ben ik ziek aan het worden? Ik hoop het eigenlijk. Dan heb ik tenminste een verklaring. Dit is niet normaal voor mij. Ik ben normaal redelijk constant. Ik startte goed en liet me niet wegzetten, maar dan kreeg ik het toch lastig op een tempo dat eigenlijk allesbehalve snel aanvoelt. Alles blokkeerde, van schouders tot tenen. De opwarming verliep nochtans goed. Ik was enorm zenuwachtig, maar dat is geen verklaring.”

Vanoppen zag het pak in de laatste ronde ver van hem weglopen. “Dat was pijnlijk”, zei hij daarover. “Ik moest mezelf echt overtuigen om niet te veel naar de wedstrijd voor mij te kijken en het toch niet schandalig te laten worden. Mijn vorm is er nochtans echt. Pas drie weken geleden liep ik de limiet en de laatste twee weken hebben we gebruikt om aan mijn scherpte te werken. Maar ik kon niet meespelen, dus het is voor niets geweest.”

Lang gaat de atleet er toch niet van proberen wakker te liggen. “Dit is één van de prestaties die je gewoon in de vuilbak moet gooien omdat het zo ver ligt van je normale niveau. Ik heb deze winter veel progressie geboekt en dat moet ik deze zomer kunnen tonen. Hopelijk op één van de twee grote kampioenschappen. Ik wil de komende maanden alleszins meespelen met de andere grote jongens in België en richting 3’34 à 3’33 gaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in