Op de KBC Nacht in Heusden waren Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen de sterren aan de hemel. Anne Zagré en Michael Obasuyi kunnen vooruit kijken na blessurezorgen en Florent Mabille legde zijn CV neer op het bureau van Jacques Borlée. Helena Ponette klimt met een nieuw PR omhoog in de ranglijst aller tijden en Tibo De Smet slaagde niet in zijn opzet om de olympische limiet te lopen. VOor Elise Vanderelst werd het een teleurstellend resultaat. Hun reacties lees je hier.

Ruben Verheyden – 2e op de 1500m in 3’33”77 (2e Belg aller tijden)

“Deze middag zat ik met stress. In mijn trainingsgroep bleven er heel wat onder hun kunnen, dus ik had schrik dat de hoogtestage toch niet in mijn voordeel zou uitdraaien, ook al voelde ik mij echt goed. Daarnaast had je ook nog de stevige wind…”

“Toen we de op de piste stapten, was de wind gaan liggen. Ik had ook vernomen dat we  maar met twaalf atleten in de reeks zouden zitten, waarvan de helft van hen wellicht niet voorin zouden meespelen. De omstandigheden zagen er plots quasi perfect uit. Jochem (Vermeulen; red) heeft me tijdens de wedstrijd ook echt gepusht. Als een buitenlandse atleet je passeert, laat je die iets makkelijker gaan dan wanneer een Belg dat probeert. Ik ben blij dat ik als eerste Belg kon finishen en mijn ander doel, de WK-limiet, meteen ook binnenhaalde. Alle stress valt van mijn schouders. Mijn conditie is beter dan ooit dus hopelijk kan ik deze vorm doortrekken tot op het WK. Het Belgisch record verbeteren houd ik tot op de Memorial Van Damme.”

Foto: Jolien De Bock

Jochem Vermeulen – 4e op de 1500m in 3’34”16 (4e Belg aller tijden)

“Dit seizoen viel de puzzel nooit in elkaar op wedstrijd. Ik wist dat er veel meer in zat. Zelfs vandaag maak ik nog wat tactische foutjes dus ik denk dat de kelk nog niet tot op de bodem geledigd is. Het is al van 2015 geleden dat ik nog eens naar een kampioenschap mocht dus ik ben heel blij dat het nog eens gelukt is. Begin dit seizoen liep ik een paar wedstrijden samen met Ismael Debjani en Ruben Verheyden en daar liepen we elkaar vooral in de weg. Er is niets vooraf besproken maar vandaag was er eensgezindheid en dat is alleen maar mooi.”

Alexander Doom – 1e op 400m in 45”39

“Ik blesseerde mij eerder dit seizoen aan de kuit. Ik heb er even over gedaan om mezelf en het vertrouwen terug te vinden. Vorige week tankte ik in Kortrijk al vertrouwen op de 200m. Er konden nog wat technische zaken beter, maar toen voelde ik al dat ik toegroeide naar mijn beste vorm. Deze tijd op de 400m stemt mij ook heel tevreden. Ik hoopte vandaag in de buurt te komen van mijn 45″71 van eerder dit seizoen in La Chaux-de-Fonds, maar doe nog een stuk beter. Ik ben supertevreden dat mijn tijden weer de goede richting uitgaan. Het volgende doel wordt mijn titel verdedigen op het BK.”

Florent Mabille – 3e op de 400m in 45“71 (10e Belg aller tijden)

“Ik wist al lang dat ik dit in de benen had maar de wind was altijd de spelbreker. Dat was frustrerend want ik liep goede koersen maar de omstandigheden zaten telkens tegen. Vandaag had ik geen zin om te lopen omdat het weer hetzelfde verhaal was maar mijn coach heeft op mij ingesproken en creëerde de perfecte mindset. Ik zei tegen mezelf dat ik ging strijden en mij helemaal niks ging aantrekken van de wind. Uiteindelijk viel de wind goed mee en liep ik een goede wedstrijd, het was magisch.”

“Onder 46 seconden lopen was mijn droom maar dat ik nu de tiende aller tijden ben op dit ijzersterk Belgisch nummer kan ik nog niet beseffen. Op vier jaar tijd ben ik vier seconden sneller geworden, dat is gewoon ongelofelijk. Ik moet mijn coach Joffray Baune bedanken want zonder hem was dit onmogelijk geweest. Hij heeft me ook mentaal fantastisch voorbereid en liet mij geloven dat ik in staat was tot alles wat ik nu gedaan heb. Ik hoop op de Tornados maar dat is de beslissing van Jacques Borlée dus daar spreek ik mij niet te veel over uit.”

Foto: Floryan Simar

Anne Zagré – 3e op de 100mH in 13”01 (+2.5)

“Ik was zelf wat verrast door hoe goed mijn start vandaag ging. Daarna heb ik geprobeerd om agressief de horden te blijven aanvallen. Verder in de race merkte ik wel dat ik nog steeds ritme mis. Door mijn blessure miste ik vier weken hordetraining en het is pas sinds enkele dagen dat ik ze weer op 84cm kan zetten.”

“Het ging hier veel beter dan in Luik en dat is goed nieuws. Het toont mij dat ik niet al te veel ben verloren de voorbije weken. Twee weken geleden heb ik om mijn herstel te bevorderen een PRP-injectie gehad, een hoge concentratie van eigen bloedplaatjes. Sindsdien gaat het elke dag beter dus het verschil tussen Luik en Heusden is te verklaren als deel van die opmars. In Luik ging ik te hoog over de horden en dat gebrek aan efficiëntie bekoop je aan de meet. Op het programma staat voor het BK nog de meeting in Luzern en hopelijk Madrid maar daar sta ik op de wachtlijst.”

Foto: Jolien De Bock

Cynthia Bolingo – 1e op 400m in 50”89

“Ik ben heel tevreden met mijn race. De wind zorgde voor moeilijkere omstandigheden. Desondanks loop ik toch opnieuw onder de 51 seconden, met dank aan het fantastisch publiek in Heusden en de stevige concurrentie. Dat mijn collega-Cheetahs het ook geweldig doen, is heel positief met het oog op Boedapest. Het is fijn dat we in België zulke goede meetings hebben. Ik kan alle buitenlandse atleten alleen maar aanraden om wat vaker naar België af te zakken.”

Helena Ponette – 2e op de 400m in 51”71 (4e Belg aller tijden)

“Ik kwam hier aan en voelde enorm veel wind dus ik dacht aanvankelijk niet dat zo een snelle tijd tot de mogelijkheden zou behoren. De wind ging echter op het goede moment liggen en dankzij een goede wedstrijdindeling kom ik tot een mooie tijd. Ik wist dat ik mits goede omstandigheden in staat was tot deze prestatie dus ik ben heel blij dat die uiteindelijk toch goed waren. We zijn met de Cheetahs allemaal in vorm dus ik hoop dat we op het WK iets moois kunnen neerzetten. Ik had een kleine blessure die mijn ritme wat verstoord heeft. Rond de paasperiode was ik heel goed en het was mentaal moeilijk om dat gevoel terug te krijgen. Deze week komt het wel weer samen dus dat is heel fijn.”

Elise Vanderelst – 8e op de 1500m in 4’07”26

“Vandaag was het niet de tijd of de plaats waarop ik had gehoopt. Ik kwam in een moeilijke positie terecht waarin ik het tempo bepaalde voor de tweede groep achter de Kenianen maar ik wilde ook niet vertragen want dan zou ik het ritme kwijtraken. Dat moest ik op het einde bekopen want ik ben nog door heel wat vrouwen ingehaald. Ik heb er weliswaar geen spijt van want ik mikte op een limiettijd en dan moet je gewoon hard gaan.”

“Mijn trainingsaanpak is veranderd dus het is niet makkelijk om te zeggen waar ik sta. Maar ik heb het volste vertrouwen in mijn trainster Grete Koens. Zij denkt dat ik de minima kan lopen dus daar geloof ik in. Voor het BK doe ik nog twee wedstrijden in Boedapest en Madrid dus er zijn nog twee of drie mogelijkheden.”

“Ik let er wel op dat ik niet in een negatieve spiraal terecht komt want dat helpt mij niet verder. Sowieso is het een moeilijk jaar met twee trainerswissels en een blessure, maar ik heb liever dat al die zaken nu gebeuren zodat ik met stevige fundamenten aan het olympische jaar kan beginnen. Ik twijfel niet aan mijn keuze om van trainer te wisselen, er zijn verschillende parameters die me tonen dat ik vooruitgang heb gemaakt maar het is nu nog zaak om daarvan de vruchten te plukken op de piste.”

Elise Vanderelst – Foto: Floryan Simar

Michael Obasuyi – 3e op de 110mH in 13”72

“Het is een heel moeilijk jaar geweest waarin ik van heel ver probeer terug te komen. Het is dertien maanden geleden begonnen in Madrid, sindsdien heb ik vijf grote blessures gehad. De laatste anderhalve maand gaat het eindelijk terug beter en het gevoel is nu ook goed. Ik weet waar het beter moet en laat al mooie dingen zien zoals het laatste deel van mijn wedstrijd hier. We bouwen verder en er zit zeker meer in maar het is een kwestie van geduld hebben.”

“Dat ik de laatste weken niet de tijden loop waartoe ik in staat ben, kan ik vrij goed een plaats geven. De vorm is aanwezig maar op de horden moet alles klikken en dat is er nog niet helemaal. Logisch ook want sinds januari deed ik nog geen tien hordentrainingen en bijna allemaal vonden die in de voorbije zes weken plaats. Daarin ben ik gegroeid want toen ik achttien jaar was, had ik hier niet op dezelfde rustige manier mee kunnen omgaan.”

“Ik ga proberen er nog een mooi seizoen van te maken en ga dus nog veel wedstrijden proberen lopen. Boedapest zal via de ranking niet lukken dus ik zal het à la Michael op het BK moeten doen met een knalprestatie”, zo klinkt het bij de man die in 2021 op het BK een olympisch ticket in de wacht sleepte met een persoonlijk record. “Ik ga het daar zeker weer goed proberen doen maar of het zo een snelle chrono wordt kan ik natuurlijk niet zeggen.”

Tibo De Smet – 3e op de 800m in 1’45”89

“Het was eigenlijk een vervelende wedstrijd, Collins Kipruto liet voor mij een gat vallen en dan moest ik er voorbij waarna ik in niemandsland terecht kwam. Hun doorkomst na 49 seconden was eigenlijk ook voor hen te snel dus ik heb het raden naar de redenen daarachter.”

“Vandaag pak ik nog wat mooie punten dus ik reken erop dat het na deelname aan het BK via de ranking wel goed zit om naar het WK te mogen. Het doel was vandaag vooral om voor de olympische limiet te gaan. De vorm is er dus het is jammer dat het niet lukt. Ik heb geen snelle wedstrijden meer op het programma waar ik nog eens een poging kan doen voor de olympische limiet, dus ik moet nog eens bekijken of we toch nog ergens kunnen binnenkomen.”