Noor Vidts maakt zich op om vrijdag het EK vijfkamp te gaan betwisten. Ondanks een ziekte waardoor de Vilvoordse het BK moest missen, trekt ze met gemoedsrust en een positieve instelling naar Istanboel. Die zal ze goed kunnen gebruiken want de wereldkampioene in zaal van vorig jaar zal met enkele te duchten tegenstanders moeten afrekenen op weg naar nieuw eremetaal.

Op het WK in Eugene en het EK outdoor in München vorige zomer greep Noor Vidts tweemaal net naast de medailles. De eerste teleurstelling maakte al snel plaats voor trots en tevredenheid. “München kwam kort na het WK en met een blessure daartussenin zette ik toch een sterke zevenkamp neer. Daaruit blijkt mijn vermogen om constant te zijn op een heel hoog niveau. Ik kijk dus sowieso positief terug op de voorbije zomer”, vertelde de meerkampster.

Ziekteperikelen

Het wintertrainingsblok verliep tot voor kort vlekkeloos en er werd al wat richting het zomerseizoen gekeken door extra op de 200m te focussen. “Op training gaat het heel goed en de afgewerkte wedstrijden waren veelbelovend”, klonk het overtuigend. Een virus kwam echter stokken in de wielen steken en plots zag Vidts zich twee weken voor het EK veroordeeld tot een weekje uitzieken in bed.

Foto: Jeroen De Meyer

“Het is wat het is. Zoiets ligt buiten mijn controle dus ik laat dat niet te veel meespelen. Als topsporter zoek je voortdurend je limieten op waardoor je lichaam kwetsbaar is. De timing valt al bij al ook mee. De belangrijkste trainingen zijn afgewerkt en we gingen net de taperperiode in. Beter twee weken op voorhand ziek dan nog dichter bij de wedstrijd. En zelfs dan hoeft dat nog geen drama te zijn. Toen ik wereldkampioene werd in Belgrado vorig jaar voelde ik me net daarvoor ook niet helemaal in orde.”

Afzonderlijke disciplines

Het jammere gevolg van die ziekteperiode is het missen van het BK. “Een nationaal kampioenschap op afzonderlijke nummers is voor meerkampers vooral nuttig om wedstrijdgevoel op te doen en een verlengstuk te breien aan de trainingen. Mede door mijn afzegging voor het verspringen heb ik niet in alle vijfkampdisciplines een wedstrijd kunnen afwerken.”

Een 800m mist Vidts ook nog maar er staan wel enkele 60 meters horden op de teller. “Op dat nummer heb ik mijn wedstrijdritme het meeste nodig dus dat is een bewuste keuze”, verklaart ze.

Opnieuw één en twee zoals twee jaar geleden? 

Enigszins verrassend kondigde tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam aan dat ook zij in Istanboel de handschoen opneemt. De superster van de Belgische atletiek heeft dit seizoen nog geen enkele competitie betwist en het is dus gissen naar haar vorm. Noor Vidts heeft er ook het raden naar. “Ik geloof niet dat Nafi zich uit haar tent gelokt voelt door de op één na beste indoorvijfkamp ooit van de Amerikaanse Anna Hall twee weken geleden. Volgens mij wilt zij vooral zien hoe haar nieuwe trainingsaanpak loont.”

Noor Vidts – Foto: Erik van Leeuwen

Over haar eigen kansen doet Vidts geen boude uitspraken. “Ik ga zoals steeds zonder verwachtingen en probeer de trainingsarbeid een mooi gevolg te geven, ik wil het gewoon zo goed mogelijk doen. Elke meerkamp is belangrijk want er zijn er elk jaar maar een paar. Je moet elke kans grijpen. Om te weten uit welke hoek het gevaar komt is het altijd wat afwachten. Je weet niet wat voor winter iedereen heeft gehad en elk jaar komen er sterke nieuwe atleten bij”, aldus de pupil van Fernando Oliva.