Lisa Rooms is in München vijftiende geworden in haar allereerste EK-finale op de 5.000m. Rooms liep een verstandige wedstrijd waarbij ze van achteruit stelselmatig opschoof. Ze perste er op het einde nog een knappe laatste ronde uit om uiteindelijk te finishen in 15’50″59, een persoonlijk record met twee seconden.

Geen reeksen van de 5.000m op het EK in München en dus mocht Lisa Rooms meteen aantreden in de rechtstreekse finale. Met één van de langzaamste tijden achter haar naam, mochten we haar niet meteen voorin verwachten. Rooms nestelde zich verstandig achterin het rijtje.

Na twee kilometer begon de rij in te korten. Enkele atleten moesten de rol lossen waaronder Rooms. Al snel ontstond er een behoorlijk gat met de leidsters, maar de atlete van Lokeren vond wel de ideale metgezel om de resterende kilometers af te werken. Ze schuilde een kilometer in haar rug en nam daarna het commando over. Rooms kon er een doel van maken om de atleten die zich vergaloppeerd hebben op te rapen. Ze raapte in de laatste kilometer nog verschillende dames op en zette aan het einde van de rit zelfs een nieuw PR neer. Met 15’50″59 werd ze vijftiende.

Achteraf had Rooms een glimlach tot achter haar oren. “Ik ben blij. Hier had ik vooraf echt voor getekend. Misschien dat er nog een iets snellere tijd mogelijk was als ik in een iets groter groepje terecht kwam, want nu moest ik nog behoorlijk wat werk zelf opknappen. Ik twijfelde nog even of ik zou meegaan toen de grote groep versnelde. Omdat ik weet dat ik volledig parkeer als ik over mijn toeren ga, heb ik toch maar bewust gepast. Daarmee speelde ik op safe, maar het leek mij beter om mij de eerste drie kilometer rustig te houden.”

Rooms kon profiteren van een zinderend publiek dat helemaal uit zijn dak ging voor de latere winnares Konstanze Klosterhalfen. “De sfeer was megazot in het stadion. Ik dacht dat er iets zot gebeurde in één van de kampnummers, maar het was allemaal voor ons. Hier heb ik echt van genoten”, glunderde ze.