Kevin Borlée, Alexander Doom en Dylan Borlée hebben zich verzekerd van de halve finales van de 400 meter op het WK in Eugene. Drie op drie dus voor de Belgen. En zo et een succesvolle voormiddag zich rustig verder.

Drie landgenoten op de 400m bij de mannen met ervaren rot Kevin Borlée als eerste Belg in actie in de tweede van zes reeksen. Na een rustige start rukte Borlée op naar de vierde stek in een tijd van 45″72. Alleen de top drie was rechtstreeks zeker van de halve finales, maar Borlée zette met voorsprong de snelste verliezende tijd neer van alle alteten in de reeksen. De zege ging in die reeks naar thuisloper Michael Norman.

Vervolgens was het de beurt aan Alexander Doom in de derde reeks. De Belgische kampioen besloot zijn reeks als derde in 46″18 en ging op die manier rechtstreeks richting halve finales. De reekswinst was in 45″81 voor de Amerikaan Michael Cherry.

Dylan Borlée mocht de Belgische reeks afsluiten in de vierde reeks. Borlée maakte indruk tijdens zijn eerste individuele deelname aan een globaal kampioenschap in openlucht. Onze landgenoot legde beslag op de tweede stek in een sterke 45″70. Ook in de vierde reeks was het Amerika boven met Champion Allison in een tijd van 45″56. Dylan en Kevin Borlée trekken als respectievelijk 12de en 13de naar de halve finales van morgen. Doom kon relatief zuinig als 24ste zijn plaatsje afdwingen.

De halve finales staan pas woensdag gepland. Dylan Borlée kijkt dan in de eerste halve finale in de ogen van onder meer Norman en Matthew Hudson-Smith. De snelste Belg in de reeksen kreeg de gunstige baan vier toegewezen. Doom mag zijn geluk beproeven tegen voormalig wereldkampioen Kirani James vanuit baan zeven. Kevin Borlée mag tot slot aan de bak in de derde en laatste halve finale met onder meer wereldrecordhouder Wayde van Niekerk. De tweede Belgische performer aller tijden start woensdag in baan twee.