Op het WK voor junioren in het Keniaanse Nairobi kan Jente Hauttekeete vandaag geschiedenis schrijven. De Belgische recordhouder op de tienkamp bij de junioren staat stevig aan de leiding na de eerste dag en gaat vandaag op zoek naar een aantal PR’s om een gooi te doen naar de tweede prestatie aller tijden. Kan Hauttekeete nog maar eens verbazen? U leest het hier. 

14u45: Het speerwerpen wordt een tegenvaller. Hauttekeete blijft steken op 51m24 en ziet Doubek een waanzinnig PR van 64m03 werpen. Het goud lijkt zo naar Tsjechië te gaan. Misplon noteert 45m79.

13u15: Hauttekeete staat nu in oog in oog met zijn grote concurrent voor het goud, de Tsjech Doubek. Beide heren noteren voorlopig stuk voor stuk één misser op 4m60. Hauttekeete kan niet overtuigen en moet vrede nemen met 4m50. Doubek slaagt wel in zijn opzet en gaat ook over 4m70 én 4m80. Hauttekeete staat dus onder druk in het speerwerpen, aangezien de Tsjech op basis van PR’s bijna zeven meter verder werpt.

12u30: Voor Misplon zit het polsstokspringen erop. De meerkamper kan niet ontevreden zijn met een sprong over 4m40, 10 centimeter onder zijn PR. Hauttekeete is aan zijn competitie begonnen met een gelukte sprong op 4m40. Op 4m50 heeft hij de Belgische recordhouder een tweede poging nodig. De lat gaat nu naar 4m60, een hoogte die Hauttekeete in elk geval moet behalen om in de running te blijven voor een mogelijke verbetering van zijn BR.

11u45: Misplon begint op 4m00 aan het polsstokspringen en wipt in zijn tweede poging over die hoogte. De Gentenaar vliegt vervolgens in zijn eerste poging over 4m10. Op 4m20 heeft onze landgenoot een tweede poging nodig. Zijn PR bedraagt 4m50. Op de eerste poging van de leider in de tussenstand, Hauttekeete, is het wachten tot  4m40. Zijn grootste concurrent Doubek begint in principe ‘al’ op 4m20. Voor Alessandro Sion is het polsstokspringen alvast een drama. De Italiaan mist drie keer op zijn aanvangshoogte en kan een goed eindresultaat vergeten.

9u15: Het discuswerpen verloopt niet van een leien dakje voor onze landgenoten. Hauttekeete moet vrede nemen met een beste worp van 41m47 en moet zo 44 punten op zijn beste meerkamp inleveren. Hij zal dus in het polsstokspringen op zoek moeten naar een PR om zich te blijven houden op de tweede prestatie aller tijden bij de junioren van 8.238 punten. Ook voor Misplon is de passage in de werpkooi eerder teleurstellen met een beste worp van 38m71. De Tsjech Doubek deed het overigens uitstekend in het discuswerpen. Daardoor nadert de bonkige atleet tot op 140 punten van Hauttekeete. Doubek is op papier de betere speerwerper en kan ook sterk polsstokspringen. Het kan dus nog een interessante strijd worden om het goud, al kon Doubek in zijn laatste meerkamp niet overtuigen tijdens het polsstokspringen.

8u30: En ja hoor: Jente Hauttekeete begint zijn tweede dag met een knaller. Op de 110m horden snelt de meerkamper naar een PR van 13″95, zijn eerste duik onder 14 seconden ooit. De Belgische recordhouder grijpt zo opnieuw belangrijke bonuspunten met het oog op een sterke totaalscore. Jef Misplon begint aardig aan de slotdag met 14″76.

De live-updates van gisteren kan u hier nalezen.

Jente Hauttekeete – Foto: Dan Vernon for World Athletics