Morgen start in het Kasarani Stadion in de Keniaanse hoofdstad Nairobi het 18de WK voor junioren. Ons land trekt in tegenstelling tot onder meer Nederland, Duitsland, Noorwegen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wél naar Kenia voor het kampioenschap. De Belgische delegatie telt vijf atleten. Jente Hauttekeete is de gedoodverfde favoriet in de tienkamp als beste junior in 2021. Scholiere Merel Maes maakt gezien haar seizoensbeste van 1m88 eveneens kans om mee te strijden voor de medailles. 

Het meest hoogstaande WK voor junioren wordt de corona-editie anno 2021 allerminst. Héél wat landen hebben namelijk hun kat gestuurd naar Kenia en op logistiek vlak liep er het een en ander mis, waardoor de competitie met een dag vertraging start. België is wel vertegenwoordigd in Nairobi. Ons land beschikt over een kleine, krachtige delegatie van vijf atleten. Jente Hauttekeete is hét speerpunt van het Belgische team als de Europese kampioen op de tienkamp. De vierde junior aller tijden op de tienkamp mikt op de dubbel en hoeft in de Keniaanse hoofdstad vooral zichzelf te vrezen. Hauttekeete gaf tijdens het EK in Tallinn aan dat hij pas echt wilde pieken tijdens het WK. De vraag rijst dus of de atleet van KAAG zijn Belgisch record van 8.150 punten kan overtreffen. Doet onze landgenoot 41 punten beter, dan schuift hij één plaatsje op naar de derde plaats aller tijden. Voor de tweede plaats op die ranking moet hij 89 punten winnen ten opzichte van zijn BR. De grootste concurrent van Hauttekeete is in principe de Tsjech Frantisek Doubek met een PR van 7.821 punten.

Jef Misplon is eveneens van de partij tijdens de tienkamp. De atleet van RCG wil zich bewijzen nadat hij in Tallinn gediskwalificeerd werd na afloop van de 400m. Het kostte Misplon een mogelijk puike eindscore en dito ereplaats. De meerkamper hoopt echter mits een sterke tweedaagse kans te maken op de top vijf op de ranglijst aller tijden in eigen land. Daarvoor moet hij minstens 7.322 punten scoren, zijn PR bedraagt 7.210 punten. Ook voor Merel Maes werd het EK niet meteen waarop ze had gehoopt. De scholiere van ACW werd onverwacht uitgeschakeld in de kwalificaties van het hoogspringen, maar kan zich op Afrikaanse bodem revancheren. Maes is de derde performer op de inschrijvingslijst met haar seizoenbeste van 1m88 en topt de lijst zelfs indien er rekening gehouden wordt met haar indoor-PR van 1m91.

Ilana Hanssens – Foto: Quinten Lafort

Ilana Hanssens kwalificeerde zich tijdens halve finales van de 400m horden op het EK voor junioren voor dit WK dankzij de vierde Belgische prestatie aller tijden van 58″51. Hanssens maakt dankzij die chrono kans op een finaleplaats. Al zal de atlete van ASVO meteen sterk voor de dag moeten komen, aangezien er door het beperkt aantal deelnemers op de lage horden geen halve finales gepland staan. Een duik onder 59 seconden moet in principe volstaan voor die finale. Annelies Nijssen maakt op de 800m kans op de finale. De atlete van ATLA moet in tegenstelling tot haar collega op de 400m horden wel reeksen en halve finales doorstaan om bij de beste acht junioren van de wereld te behoren. Nijssen kan zich optrekken aan haar ervaring van Tallinn, waar ze de halve finales behaalde.

Laten grote namen van zich horen?

Het vorige WK voor junioren in Tampere was een absolute recordeditie voor ons land met de allereerste Belgische wereldtitel bij de junioren van Jonathan Sacoor op de baanronde, brons voor Eliott Crestan op de 800m, een vierde plaats van Michael Obasuyi op de hoge horden én een vijfde stek van het mannelijke aflossingsteam op de 4x400m. Op internationaal vlak wordt het komende week onder meer uitkijken naar het Franse fenomeen Sasha Zhoya. De hordeloper wil maar wat graag het WR op de 110m horden bij de junioren te grazen nemen, nadat hij op het EK al onder 12″99 dook, weliswaar met te veel rugwind. De naam van Christine Mboma doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. De Namibische atlete, die vanwege de beruchte testosteronregels van World Athletics niet langer in actie mag komen op de 400m, behaalde een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Tokio in een junioren-WR van 21″88. De vraag is niet of Mboma in de toekomst sneller loopt op de halve baanronde, maar vooral hoeveel sneller ze kan gaan.

De Zuid-Afrikaan Lythe Pillay lijkt de gedoodverfde opvolger van onze landgenoot Sacoor op de 400m. Pillay voert de inschrijvingslijst aan met een sterk PR van 45″53. Ook de chrono van de Pool Krzysztof Roznicki spreekt tot de verbeelding. De junior snelde dit jaar al naar 1’44″51 en gaat zo als de favoriet van start op de dubbele baanronde. Langs Ethiopische zijde wordt het onder meer uitkijken naar wat Tadese Worku en Diribe Welteji waard zijn op respectievelijk de 5.000m voor mannen en 1500m bij de vrouwen. In de werpnummers zijn discuswerper Mykolas Alekna, zoon van Virgilijus, en de Griekse speerwerpster Elina Tzengko. de namen om in de gaten te houden. Die laatste heeft haar zinnen gezet op het WR, ondanks dat ze in het verleden al tien centimeter beter deed dan het officiële WR van Yulemins Aguilar (63m86).

Het tijdschema van de Belgen kan u hieronder bekijken. (Belgische tijd)

Voor de livestream van World Athletics kan u hier terecht.

Donderdag 19 augustus

Reeksen 400m horden Ilana Hanssens 8u00
Reeksen 800m Annelies Nijssen 9u50

Vrijdag 20 augustus

Tienkamp 100m Hauttekeete, Misplon 8u00
Tienkamp verspringen Hauttekeete, Misplon 8u40
Kwalificaties hoogspringen Merel Maes 9u13
Tienkamp kogelstoten Hauttekeete, Misplon 9u50
Tienkamp hoogspringen Hauttekeete, Misplon 14u17
Halve finales 800m Annelies Nijssen 15u20
Tienkamp 400m Hauttekeete, Misplon 16u35

Zaterdag 21 augustus

Tienkamp 110m horden Hauttekeete, Misplon 8u00
Tienkamp discuswerpen Hauttekeete, Misplon 8u50
Tienkamp polsstokspringen Hauttekeete, Misplon 10u50
Tienkamp speerwerpen Hauttekeete, Misplon 14u05
Finale 800m Annelies Nijssen 15u45
Tienkamp 1500m Hauttekeete, Misplon 16u45

Zondag 22 augustus

Finale 400m horden Ilana Hanssens 14u00
Finale hoogspringen Merel Maes 14u25