Rémi Schyns en Rayan Vanderpoorten hebben zich bewezen tijdens de reeksen van de 3.000m steeple op het EK voor beloften in Tallinn. Schyns liep een gecontroleerde koers in de tweede van drie reeksen en was niet weg te slaan uit de top vier. Onze landgenoot liep als tweede over de finish in 8’49″94 en was daarmee rechtstreeks zeker van de finale. Vanderpoorten kwamen actie tijdens de derde en laatste reeks. De debutant op internationaal niveau nam het kopwerk voor zijn rekening en werd beloond voor zijn inspanningen. Met 8’48″80 zette hij één van de snelst verliezende tijden neer.

Na de lage horden op het EK voor beloften in Tallinn werd het uitkijken naar de 3.000m steeple. Op die steeple niet één, maar liefst twee Belgen. Rémi Schyns was op papier de grootste kanshebber op een finaleplaats. Dat Schyns zijn zinnen op de finale had gezet, bleek al snel. De atleet, die de afgelopen vier jaar in de Verenigde Staten studeerde en trainde, was voorin te vinden en lag de volledige race op koers voor de finale. In de slotfase moest hij de Hongaarse topfavoriet Istvan Palkovits laten gaan, maar met een tweede stek in 8’49″94 was hij meteen zeker van zijn ticket naar de finale. “Het belangrijkste werk zit erop en dat is kwalificeren voor die finale. Het heeft krachten gekost, maar ik ben blij dat ik hier kan staan na een lang seizoen in de Verenigde Staten. Ik wil iets moois laten zien in die finale”, aldus Schyns.

Rayan Vanderpoorten liep welgeteld één 3.000m steeple voor hij afreisde naar het EK voor beloften. Het zou dus een onverhoopt succes worden indien de atleet van KAAG zich verzekerde van een finaleplaats. Vanderpoorten had echter goed opgelet en nam de touwtjes in handen in de derde en laatste reeks. Onze landgenoot ontwikkelde op die manier een tempo dat hem via de verliezende tijden in de finale kon brengen. Met nog een kleine kilometer voor de boeg kreeg Vanderpoorten het lastig, maar hij beet door en finishte uiteindelijk als zesde in 8’48″80 en klaarde zo de klus als één van de atleten met de snelst verliezende tijden. “Het was heel zwaar. Ik wist dat ik zelf het tempo zou moeten maken om kans te maken op een finaleplaats. De laatste kilometer was beten, maar bij het ingaan van de slotronde had ik een rondje in 71 seconden nodig en dan ben ik er gewoon vol voor gegaan”, hijgde de atleet uit.