Imke Vervaet kwam het afgelopen weekend tot twee keer toe in actie. Zaterdag snelde ze op de tweede micromeeting van de Vlaamse Atletiekliga naar de tweede prestatie aller tijden op de 200m in zaal met 23″41. Zondag opteerde ze in Dortmund voor een 400m, waar ze ondanks vermoeide benen 54″10 noteerde. De atlete die haar sport met een voltijdse job als advocate combineert, blijkt mikken op de Olympische Spelen in Tokio, zowel individueel als met de nationale aflossingsploegen. Op het BK indoor hoopt Vervaet belangrijke punten te sprokkelen voor de wereldranking.

Imke Vervaet is sterk aan haar indoorseizoen begonnen. De atlete van RCG was namelijk op de eerste VAL-micromeeting goed voor PR’s op de 60m en 400m. Vervaet is maar wat blij dat ze in actie mag komen in onzekere tijden. “Andere atleten blijven door het gebrek aan wedstrijden soms in de kou staan, ik ben dus heel blij met de kansen die ik krijg. Het goede resultaat op de 400m kwam eerder onverwacht. Het gebrek aan publiek heeft geen invloed op mijn prestaties, want dit ben ik al gewoon geworden tijdens het afgelopen zomerseizoen. Het was vooral vreemd om slechts met twee atleten aan de start te staan”, begint Vervaet.

De 27-jarige atlete heeft ondanks de blijvende onzekerheid die gepaard gaat met de dreiging van het coronavirus geen last van motivatieverlies. Haar trainingen in de Gentse Topsporthal verlopen dan ook gewoon vlot. Niet onlogisch, aangezien ze in tegenstelling tot andere jaren wél een doel maakt van de wedstrijden in zaal. “Ik heb een duidelijk doel voor ogen. Voor atleten in mijn trainingsgroep die geen wedstrijden kunnen lopen of steeds kalenderwijzigingen moeten doormaken, is het moeilijker vrees ik. Nadat er vorig zomerseizoen maar een beperkt aantal wedstrijden waren, zie ik deze indoorwedstrijden wel als een doelstelling. Ik merk dat ik vooral een grote honger heb naar wedstrijden.”

Afgelopen weekend opteerde de atlete voor een 200m op de tweede VAL-micromeeting in Gent op zaterdag, gevolgd door een 400m in het Duitse Dortmund. Vooral op haar geliefde 200m imponeerde Vervaet door naar de tweede prestatie aller tijden te snellen met 23″41, slechts twee honderdsten boven het indoor-BR van Hanna Mariën. Zondag was de sprintster goed voor 54″10 op Duitse bodem, een kleine halve seconde boven haar PR in zaal. Het hoofddoel moet echter het BK indoor worden, waarover in in principe de komende dagen meer info volgt. Daar wil Vervaet absoluut knallen op de 200m.

“Op het BK zijn belangrijke punten te verdienen met het oog op een selectie voor de Olympische Spelen in Tokio. Het EK met de Belgian Cheetahs is daarnaast ook een doel. De individuele 400m niet: ik voel me te veel een 200m-loper om die 400m als doelstelling te zien. De trainingen verlopen goed en ik ben blij om ze in een kleine groep te kunnen afleggen. Het is natuurlijk niet zoals vroeger, maar zo heb ik toch nog sociaal contact. Dat contact is voor mij heel belangrijk”, besluit de atlete, die voorlopig op een 41ste plaats op de wereldranking prijkt en daardoor méér dan ooit kans maakt op de Spelen. De beste 56 atleten op die ranking trekken in principe naar Tokio.