Thomas Van der Plaetsen heeft de verwachtingen ingelost. In ‘zijn’ Deinze was de tienkamper goed voor 8.027 punten. De voormalige Europese kampioen behaalde zo zijn doelstelling om als eerste Belg ooit op Belgische bodem de kaap van de 8.000 punten te ronden. Jente Hauttekeete imponeerde bij de junioren. De jonge leeuw van KAAG deed met 7.833 punten beter dan het BR van Van der Plaetsen (7.769 punten), maar kreeg onderweg te vaak steun van gunstige rugwind. Daardoor wordt zijn puntentotaal niet gecategoriseerd als BR. 

22 jaar al traint Thomas Van der Plaetsen op de piste van zijn club DEIN. Gisteren verscheen Van der Plaetsen voor het eerst aan de start van een tienkamp op zijn thuis- en trainingpiste. De meerkamper had een duidelijk doel voor ogen: de eerste Belg worden die op eigen bodem meer dan 8.000 punten scoorde. De weerstomstandigheden speelden op de eerste dag een hoofdrol. De eerste herfststorm ‘Odette’ zorgde namelijk voor een waar hondenweer in Deinze. Het belette Van der Plaetsen niet om een degelijke eerste dag neer te zetten. Met 11″22 en 51″32 zette hij geen topresultaten neer op de respectievelijk 100m en 400m, maar dat maakte hij meer dan goed in de kampnummers. In de zandbak kwam hij namelijk tot 7m48, gevold door een degelijke passage met de kogel: 13m07. Ook in het hoogspringen deed de 29-jarige atleet het gezien de omstandigheden voortreffelijk met een sprong over 2m05.

De weersomstandigheden waren op de tweede dag iets minder apocalyptisch, maar nog altijd verre van ideaal. Van der Plaetsen lanceerde zijn zondag met een degelijke passage op de hoge horden van 14″60. Vervolgens kwam hij in het discuswerpen tot een mooie 47m66. In het polsstokspringen had de atleet 5m20 nodig om op koers voor 8.000 punten te blijven. Die klus klaarde hij zonder problemen, gevolgd door drie door de wind geteisterde pogingen op 5m40. Van der Plaetsen had hoogte zat, maar de omstandigheden wilden opnieuw niet mee. Na een degelijke 56m53 met de speer leek de buit binnen, aangezien een tijd van om en bij de 4’52 in de 1500m volstond. In dat afsluitende loopnummer kende hij geen grote moeilijkheden. Met 4’48″25 totaliseerde hij 8.027 punten, opdracht volbracht dus. Dat puntentotaal bezorgt hem trouwens een achtste stek op de Europese jaarranglijst. In principe doet hij in december een gooi naar een rechtstreeks ticket voor de Olympische Spelen in het gezelschap van onder meer wereldrecordhouder Kevin Mayer.

“Dit weekend was vooral een test om te zien waar ik sta en wat de trainingsarbeid van de voorbije maanden heeft opgeleverd. Gezien het weer was dit resultaat echt het hoogst haalbare. Zowel in de zandbak als in de werpnummers ben ik veel meer waard ben dan wat er op het resultatenblad staat. Op de horden zat ik door de felle wind te dicht op mijn laatste horde waardoor ik bijna ten val kwam. In het discuswerpen wierp ik een PR, maar op training liet ik al 49m50 opmeten, dus echt een grote verrassing was dat niet. Jammer van het weer, want ik voelde dat alles goed zat en er een mooi puntentotaal inzat. Mits betere omstandigheden was ik zeker 8.200 of zelfs 8.300 punten waard. Wat Jente Hauttekeete in dit weer liet zien, doet het beste verhopen voor de toekomst. Hij mocht mijn BR zeker hebben, want wat hij liet zien was indrukwekkend. Hij zat duidelijk in de goede flow en op technisch vlak liet hij mooie dingen zien. Wanneer mijn tijdperk over is, zie ik in hem zeker een sterke opvolger”, aldus Van der Plaetsen na de tien proeven in eigen stad.

Hauttekeete doet beter dan BR, maar botst op de wind

Jente Hauttekeete – Foto: Quinten Lafort

Jente Hauttekeete trad in Deinze aan op het BK meerkamp voor junioren. De eerstejaarsjunior van KAAG kende een begenadigde tweedaagse in bijzondere omstandigheden. Hauttekeete opende zijn tienkamp met een snedige 10″88, weliswaar gesteund door te veel rugwind (+2.7m/s). In het verspringen deed hij het degelijk met 7m16, hier wel met een legale rugwind van 2m/s. Met de kogel imponeerde de junior door met 15m19 voor het eerst voorbij 15 meter te stoten met een kogel van zes kilogram. De moeilijke omstandigheden kostten hem enkele punten in het hoogspringen, maar met 1m96 kon hij tevreden zijn. De eerste dag sloot de junior af met een klein PR op de baanronde van 50″13. De jacht op het BR was ingezet, maar de wind zou hem kunnen nekken.

Dat gebeurde helaas al op de hoge horden bij het aanvatten van dag twee. Het resultaat van 14″10 mocht er zijn, maar Hauttekeete kreeg hier opnieuw te maken met te veel rugwind. 3.3m/s om exact te zijn, waardoor hij 0.5m/s boven de toegelaten rugwind in totaal kwam. Een BR behoorde niet langer tot de mogelijkheden, al werd het in de vier overblijvende disciplines wel een erezaak om beter te doen dan de 7.769 van Thomas Van der Plaetsen in 2009. De atleet stelde niet teleur met 44m02 in het discuswerpen en 4m40 in het polsstokspringen. Op die manier leek Hauttekeete op weg naar 7.800 punten met nog twee disciplines voor de boeg. Met PR’s in het speerwerpen (49m03) en de afsluitende 1500m (4’36″63) kwam de jonge leeuw tot een puntentotaal van 7.833. Daarmee doet hij als eerstejaarsjunior 64 punten beter dan het BR, al moet hij wachten tot volgend jaar om dat record werkelijk op zijn naam te krijgen. Het puntentotaal geeft ook recht op een vijfde plaats op de Europese juniorenranking van 2020.

“Ik begon aan deze tienkamp zonder al te veel verwachtingen, want in zo’n omstandigheden leek een sterke score op voorhand uitgesloten. De eerste disciplines werkte ik dan ook zonder stress af. Daarna begon het door te dringen dat er misschien wel een sterk eindtotaal mogelijk was. Gelukkig liet ik mijn hoofd niet gek maken en kon ik mijn ontspannen gevoel vasthouden. Dat ik het ene record na het andere neerzette, was op zich geen verrassing. Ik wist dat het erin zat, al komt het er in een tienkamp meestal niet uit. Over mijn discuswerpen en kogelstoten was ik aangenaam verrast, het polsstokspringen viel ondanks een evenaring van mijn PR wat tegen. Ik had een stuk hoger verwacht. Spijtig dat deze prestatie niet telt als BR, maar ik heb volgend jaar nog een kans. Dan is er ook een EK en op basis van dit resultaat denk ik dat ik daar op een podiumplaats mag mikken”, klonk het bij de ambitieuze junior.

Omstandigheden spelen Vidts parten

Noor Vidts – Foto: Rune Helliesen

Noor Vidts werkte in Deinze pas haar eerste meerkamp in openlucht van 2020 af. Door rugproblemen kwam de atlete van VAC nog niet in actie op een zevenkamp. Net zoals haar mannelijke collega’s werd de deelneemster aan het WK in Doha niet getrakteerd op ideale omstandigheden. Op de 100m horden was haar 13″74 gezien die omstandigheden dan ook hoopgevend. Daarna verging het de atlete minder goed  in het hoogspringen en kogelstoten met respectievelijk 1m74 en 13m10. Op de halve baanronde noteerde Vidts 25m01, waardoor het op zondag top moest verlopen om richting 6.000 punten te gaan. Dat lukte niet, vooral door die omstandigheden die Vidts parten bleven spelen. In het verspringen kwam ze tot 6m15, daarna volgde zoals gewoonlijk een moeilijke passage met de speer (31m78). Zonder concurrentie bolde Vidts uiteindelijk in 2’15″00 over de meet in de afsluitende dubbele baanronde, goed voor een totaal van 5.837 punten.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.