Karsten Warholm was zonder twijfel dé smaakmaker op de Diamond League in Stockholm. Na een waanzinnige passage op de 400m horden, waarin de Viking zijn eigen ER aanscherpte, kwam hij anderhalf uur later opnieuw in een startblok te zitten. Ook op de vlakke 400m was de Noor oppermachtig. Een opmerkelijke keuze op aangeven van zijn coach, maar vooral uit liefde voor de sport.

De organisatie van de Diamond League in Stockholm had eigenlijk al een subtiele hint gegeven over een mogelijke dubbel van Karsten Warholm. Baan acht bleef namelijk op de baanronde zonder hindernissen leeg, waardoor de Noor in principe nog aan de start kon verschijnen. Slechts anderhalf uur na zijn magische 400m horden, waarin het WR bijna sneuvelde, kroop Warholm opnieuw in de startblokken om naar 45″05 en een tweede overwinning te snellen. Hij is zo de eerste persoon ooit om een vlakke 400m en 400m horden af te leggen in minder dan 92 seconden op dezelfde dag. Slechts zeven atleten kunnen op basis van hun PR’s mogelijk in de buurt komen van zo’n opgetelde tijd.

“Het was mijn trainer zijn idee om de dubbel te doen. Het oorspronkelijke plan was eigenlijk om hier een vlakke 400m af te werken, maar na de goede opener in Monaco besloten we om toch onze kans te wagen op de horden. Ik ben voluit gegaan op de horden en ben trots dat ik het ER heb aangescherpt en dat het een mooie show was. Het is ergens wel cool dat ik twee keer in actie kon komen voor de fans en ik hoop dat ze het appreciëren. Ik ben het onze sport, die me zo nauw aan het hart, verschuldigd om zoiets te proberen ondanks dat het wel een aanslag op mijn lichaam was”, begint Warholm.

“De tijd zal uitwijzen of ik het WR kan verbreken, maar ik weet vooral dat ik een goed jaar achter de rug heb ondanks de moeilijke omstandigheden wereldwijd. Ik zie het als een groot compliment dat mensen me in dezelfde zin van het WR vernoemen. Bij mij staat echter hard werken met stip aangeduid en het kan evengoed zijn dat iemand anders het record grijpt. De komende weken staan niet echt wedstrijden op de planning, maar dat kan nog veranderen. Al ga ik nu wel opnieuw in quarantaine”, aldus de tweevoudige wereldkampioen op de lage horden.