De eerste ‘Ultimate Garden Clash’ is uitgedraaid op een bijzonder spannende strijd tussen polsstokmaatjes Renaud Lavillenie en Armand ‘Mondo’ Duplantis. Beide heren vlogen in een half uur tijd maar liefst 36 keer over vijf meter. Duplantis hoopte vervolgens nog deel te nemen aan een extra jump-off van drie minuten, maar dat zag zijn Franse collega niet zitten. Sam Kendricks kon het tempo van zijn collega’s niet volgen, maar leverde wel 26 opeenvolgende sprongen af zonder foutpoging.

Het concept voor de eerste ‘Ultimate Garden Clash’ was relatief simpel. Armand ‘Mondo’ DuplantisSam Kendricks en Renaud Lavillenie namen het tegen elkaar op vanuit hun tuin om zo vaak mogelijk over vijf meter te springen in een half uur tijd (twee keer 15 minuten, met vijf minuten rust). Duplantis sprong vanuit zijn tuin in Lafayette en begon furieus aan de competitie. Lavillenie kon hem vanuit Clermont-Ferrand bijbenen, maar na het eerste kwartier had de Zweed maar liefst 18 pogingen achter zijn naam staan. Lavillenie moest het met één poging minder doen, Kendricks leek daar al verloren met amper 13 pogingen.

Renaud Lavillenie – Foto: Golazo

Na een korte rustpauze van vijf minuten was het trio opnieuw aan zet. Duplantis noteerde één foutpoging, waardoor Lavillenie op gelijke hoogte kwam van de regerende Europese kampioen. Het werd een bijzondere spannende strijd en beide heren zouden maar liefst 36 keer over vijf meter zweven. Dat betekent dat ze elke 50 seconden goed waren voor een sprong over die hoogte. Aangezien ze allebei één foutpoging achter hun naam hadden staan, ging de winst naar het duo. Kendricks moest vrede nemen met de derde stek en 26 opeenvolgende gelukte sprongen, iets wat zijn collega’s niet konden zeggen.

De commentator van World Athletics stelde door de gelijke stand een jump-off van drie minuten voor (op aangeven van de regisseurs), maar een zichtbaar vermoeide Lavillenie bedankte, tot grote frustratie van Duplantis, die duidelijk zijn zinnen op de Ultimate Garden Clash had gezet. De Fransman durfde geen verdere risico’s nemen, aangezien hij ook al met een stevig ingetapete linkerhand sprong. Herbekijk hieronder de eerste editie van de wedstrijd.

https://www.instagram.com/p/B_vGI5jlUsA/