In het Italiaanse Rovereto kwamen met Renée Eykens, Ben Broeders en Soufiane Bouckhikhi drie Belgen aan de start. Broeders, de enige van het trio die al zeker is van het WK, bewees nog maar eens dat hij goed op dreef is door te winnen met 5m72. Eykens verbeterde haar seizoensbeste op de 800m en komt zo een stap dichter bij Doha. Soufiane Bouckhiki kwam niet in de buurt van de gevraagde 13’22″50 op 5.000m.

Renée Eykens kon nog niet onder 2’02 duiken deze zomer. Daar kwam in Rovereto, in de Italiaanse streek Torino, verandering in. Eykens liep een knappe koers en zou als vijfde finishen in 2’01″82, duidelijk beter dan haar SB van 2’02″55. Voor het WK wordt 2’00″60 gevraagd. De Noorse Hedda Hynne bleek de sterkste in 2’00″53. Eykens krijgt nog twee kansen, met het BK AC van komende zondag. Er zal voor het eerst een haas voorzien worden om kostbare punten te scoren met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar.

Ben Broeders – Foto: Golazo

Ben Broeders had in Rovereto één extra poging nodig op 5m64, vervolgens vloog hij in zijn eerste poging over 5m72. Daarna ging de lat nog naar 5m80, goed voor de olympische limiet. Dat bleek echter nog iets te hoog gegrepen, al lijkt het realistisch dat de Belgische recordhouder één van de komende er wel in slaagt. Broeders mocht wel de bloemen mee naar huis nemen. Arnaud Art stond aanvankelijk ingeschreven, maar kwam niet in actie.

Soufiane Bouchikhi blijft voorlopig op zoek naar de gevraagde 13’22″50 op 5.000m om naar Doha afgevaardigd te worden. Na een paar moeilijke weken deed Bouchikhi zijn uiterste best, maar met 13’41″05 bleef hij ruimschoots boven die chrono. Op de AG Memorial Van Damme krijgt de 29-jarige atleet een allerlaatste kans om zich te verzekeren van een ticket naar Qatar. De Keniaan Michael Kibet won de race in 13’11″08.