Op de halve marathon van Berlijn heeft de Nederlandse Sifan Hassan de bloemen verdiend. Het wereldrecord, dat ze vooraf als doel had gesteld, bleek wel te hoog gegrepen. Thomas De Bock hield de Belgische eer staande met een 17e plaats.

Sifan Hassan heeft de halve marathon van Berlijn op haar naam geschreven. De Nederlandse atlete ging vooraf voor het wereldrecord. Voor dat doel ging ze op hoogte trainen in Ethiopië, maar dat is haar niet goed bevallen. Daardoor moest ze zich een week geleden afmelden voor het WK veldlopen. In december meldde ze zich ook al ziek af voor het EK veldlopen in Tilburg. De Europese kampioen op de 5.000m kende dus absoluut geen ideale voorbereiding.

Aanvankelijk was de 26-jarige Hassan wel op WR-jacht. Na vijf kilometer kwam ze door in 15:27. Dat tempo kon ze niet volhouden tot het einde, waardoor er toch verval in haar wedstrijd kwam te zitten. Ze won weliswaar overtuigend na 1u05:45. Ze bleef met die tijd boven haar eigen Europees record van 1u05:15 en het wereldrecord van de Keniaanse Joyciline Jepkosgei (1u04:52).

Thomas De Bock – Foto: Bjorn Paree

Thomas De Bock nam de halve marathon van Berlijn op als voorbereiding op zijn 42,195km in Londen eind april. “Ik ben met het groepje van Hassan meegegaan, maar rond kilometerpunt 11 begonnen ze te vertragen”, komt de atleet van OEH terug op zijn wedstrijd. “Ik viel alleen, net op het stuk dat er veel wind was. Dat is volgens mij ook de reden waarom het dit jaar één van de traagst winnende tijden is bij de mannen.” De overwinning bij de mannen ging naar de Keniaan William Wanjiku. Hij kwam na 1u01:00 met een prangend sprintje over de finish. De Bock finishte als 17e na 1u05:25, 27 seconden boven zijn persoonlijk record dat hij twee jaar geleden op dezelfde plaats heeft neergezet. “Deze chrono is wel de snelste tijd die ik in de voorbereiding op een marathon liep. Neem daarbij dat ik niet echt fris zat, en dan kan ik toch tevreden terugblikken.” Dennis Laerte werd 22e in een tijd van 1u06:26, Steven Casteele legde beslag op de 25e stek (1u06:45).

De resultaten kan u via deze link terugvinden.