Binnen exact één week komt Koen Naert aan de start van de NN Marathon Rotterdam. De Europese kampioen komt voor het eerst aan de start van de mythische afstand na zijn triomftocht op het EK in Berlijn. Wij contacteerden Koen in de aanloop naar zijn achtste marathon. Het resultaat leest u hieronder.

12 augustus 2018, Koen Naert dendert door Berlijn op weg naar een uitzonderlijke Europese titel op de marathon. De chrono wijst 2u09:51 aan, een kampioenschapsrecord, wat een dag. Flash forward naar 10 februari 2019. Naert loopt in het Nederlandse Schoorl zijn enige voorbereidingsrace met het oog op de Rotterdam Marathon. Met 28’36 verbetert hij ruim zijn eigen PR op 10km op straat.

“Ik weet van mezelf dat ik niet veel wedstrijden nodig heb in aanloop naar mijn marathon. Eind 2018 voelde ik al op training dat het goed draaide op kortere afstanden. Dan staat er daar in Schoorl toch wel een geniale Bashir Abdi aan de start. Ik heb twee kilometer moeten ‘skartn’ à la Yves Lampaert in de koers, maar Bashir was die dag echt oustanding. In de achtervolgende groep heb ik toen het initiatief genomen en als tweede gefinisht in 28’36. Vooraf was dat dus een evenaring van het wedstrijdrecord, ware het niet dat Bashir nog een stuk sneller was”, vertelt Naert.

“Betere wedstrijdplanning rendeert”

Het lijkt alsof de afstandsloper enigszins bevrijd loopt na het behalen van zijn Europese titel in Berlijn, zo liep hij ook op de Zevenheuvelenloop en de Montferland Run naar knappe resultaten, voornamelijk tegen Oost-Afrikaanse atleten.

“Ik loop altijd bevrijd (lacht; red.). Ik probeer gewoonweg altijd mijn uiterste best te doen. Soms pakt dat goed uit, soms eens wat minder. Ik moet wel zeggen dat ik qua planning betere keuzes heb gemaakt na het EK. Dat heeft duidelijk gerendeerd”, zegt de 29-jarige atleet.

Naert (in het wit) – Foto: Jeroen De Meyer

Rotterdam wordt de eerste marathon voor Naert waarin hij als regerend Europees kampioen op die afstand aan de start komt. Al blijft de verpleger van beroep, die zich momenteel volledig op zijn sport kan focussen, er rustig onder.

“Ik blijf gewoon die hard werkende Koen die iedereen gewoon is, met een duidelijke doel voor ogen én met veel precisiewerk. Ik durf zelfs te stellen dat ik het nog maniakaler aanpak in vergelijking met voor Berlijn. De grote switch is er waarschijnlijk op vlak van zelfvertrouwen gekomen. Daar was op papier niet veel werk aan, maar het EK winnen geeft zo’n boost. Ik merk duidelijk dat de aandacht langs alle kanten toegenomen is, maar dat is vooral goed voor de marathonsport in zijn geheel. Op vlak van sponsoring zijn er geen grote nieuwigheden, na Rotterdam bekijk ik dat opnieuw, aangezien het nefast zou zijn voor mijn prestatie om er te veel tijd in te pompen”, gaat de Europese kampioen verder

Hoogtestage in Flagstaff: “Niet praktisch om terug te keren naar Mammoth”

In tegenstelling tot zijn voorbereiding op het EK trok Naert niet naar Mammoth Lakes in de Verenigde Staten. De keuze ging uiteindelijk naar Flagstaff, ook in de VS, waar onder meer het Olympic Running Team vanaf volgende week te vinden is voor een stage met het oog op de zomer. Zuid-Afrika was aanvankelijk een optie, maar Flagstaff kreeg toch de voorkeur.

“Het weer in Mammoth is gewoon niet gunstig om er op dit moment van het jaar een hoogtestage af te werken. Er ligt daar een pak sneeuw, wat verre van optimaal is qua ondergrond. Ik zou te veel verplaatsingen moeten maken om in degelijke omstandigheden te trainen en ik probeer die extra verplaatsingen net te vermijden. Zuid-Afrika verdween van de planning om familiale redenen. Mijn vrouw Elise en zoontje Finn zouden namelijk meegaan. Finn, die nog maar twee jaar oud is, moest heel wat vaccinaties krijgen om naar Zuid-Afrika te mogen en we hebben samen besloten om dan toch voor Flagstaff te kiezen. Mijn stage op zich is ontzettend goed verlopen. Alles ging zoals het moest, maar het blijft een marathonvoorbereiding. Zware kost dus (Naert werkte enkele trainingsweken van meer dan 200 kilometer af; red.)”, aldus de man van RESC.

Naert haalde het hierboven al aan, maar de aanwezigheid van zijn gezin tijdens zijn hoogtestage speelde een grote rol. Een zoveelste verschil met zijn Road to Berlin.

“Elise heeft heel goed voor mij gezorgd. Als ik alleen op pad ben moet ik ook zelf koken en naar de winkel gaan. Zij kon die taken van mij overnemen, waardoor er nog meer ruimte was voor rust. Zelf heb ik nog altijd het een en het ander te regelen, maar het was aangenaam om van het gezinsleven te kunnen proeven in vergelijking met mijn monnikenbestaan tijdens vorige hoogtestages. Om héél eerlijk te zijn: er stonden ook meer groenten op tafel als Elise kookte”, grapte Naert

 

Over een alliantie met Abdi Nageeye: “Kan zeker”

In Rotterdam komt onze landgenoot oog in oog te staan met de Nederlandse recordhouder Abdi Nageeye (2u08:16), die op het EK in Berlijn nog moest uitstappen in de slotkilometers. Er zijn geen duidelijke afspraken tussen beide atleten, maar een samenwerkend vennootschap is nooit uitgesloten met het oog op een eventueel PR voor beide heren.

“Een Belgisch-Nederlandse alliantie kan zeker mogelijk zijn. Al zal het afhangen van de ambities van Abdi. Hij liep een razendsnelle halve marathon (1u00:24), dus ik heb geen zicht waartoe hij exact in staat zal zijn. Ik zie hem echter meer als een bondgenoot dan als concurrent. Mijn doel is om sneller dan ooit te lopen. Op die manier hoop ik mij te verzekeren van mijn olympisch ticket (de internationale limiet bedraagt 2u11:30; red.). Dan kan ik spreken van een geslaagde passage op de Coolsingel ”, klinkt het bij de marathonloper.

“Londen wordt opnieuw vuurwerk”

Naert gaf eerder aan dat hij een najaarsmarathon verkiest boven het WK in Doha, waar er om middernacht gelopen wordt. Zelf kijkt hij ook uit naar de tweede marathon van Bashir Abdi in Londen.

“Veel zal afhangen wat er in Rotterdam zal gebeuren en hoe we de planning maken. Er staan nog een vijftal marathons op de voorlopige shortlist. Londen zal opnieuw vuurwerk opleveren met de strijd Kipchoge-Farah, al denk ik niet dat Kipchoge te kloppen is. Bashir gaat ongetwijfeld goed voor de dag komen, dat heeft hij tijdens zijn voorbereidingswedstrijden duidelijk gemaakt. Hij kan op enkele sterke Britten rekenen, er zal een goede groep voor hem ontstaan”, vertelt

De Belgische atletiekwereld kreeg de afgelopen maanden enkele forse klappen te verwerken, met onder meer de sponsorproblematiek rond Nafi Thiam en de open brief van de LBFA aan het adres van Jacques Borlée. Naert hield zich bewust afzijdig, aangezien er ook heel wat mooi nieuws te rapen viel op atletiekvlak.

“Zelf heb ik nog nooit problemen gehad met mijn huidige federatie. Bovendien was het in de aanloop naar Rotterdam niet slim om me daarmee bezig te gaan houden. Ik heb de atletiekwinter wel zo goed mogelijk proberen volgen. Zelf ben ik namelijk een atletiekfan pur sang. Mijn trainingsgroep (van Raymond Van Paemel; red.) deed het uitstekend en het EK indoor was ook erg prettig om volgen, ondanks mijn gebrek aan ervaring in zaal”, besloot Naert.

Koen Naert in 2017 tijdens zijn vorige deelname in Rotterdam – Foto: Bjorn Paree – www.oypo.nl/running