De KBAB heeft een nieuwe sponsorconventie opgesteld voor het EK indoor in Glasgow. Daarin zijn zowel alle geldboetes als de passage over de portretrechten geschrapt. De Belgische atleten gaan akkoord, de focus kan eindelijk weer op het EK dat vrijdag begint.

De aangepaste lightversie van de sponsorconventie van de KBAB is vooral een tijdelijke noodoplossing met oog op het EK in Glasgow. Daarna gaan alle partijen rond de tafel zitten om tot een akkoord te komen waarin iedereen zich kan vinden. “De conventie voor Glasgow is aanvaardbaar, maar is natuurlijk onder enige tijdsdruk tot stand gekomen”, zegt Kim Vanderlinden namens Wafel Sports, het managementbureau van Nafi Thiam en dit geval vooral EK-gangers Thomas Van der Plaetsen en Cynthia Bolingo.

De KBAB “betreurt de commotie die ontstaan is” de afgelopen dagen, en engageert zich om meteen na het EK onderhandelingen met de atleten op te starten over een contract waarin de commerciële belangen van alle partijen hun recht hebben. “Dat de conventie alleen geldig was voor Glasgow en de federatie garandeerde om daarna aan structurele oplossing te werken, was een duidelijke voorwaarde”, zegt Vanderlinden.

In de oorspronkelijke conventie riskeerden atleten die de conventie overtraden boetes tot 20.000 euro. Die geldboetes zijn nu uit het contract verdwenen. Atleten moesten ook hun portretrechten afstaan zonder dat daar een financiële compensatie tegenover stond, maar die passage is volledig geschrapt.

Team Belgium reist met zeventien atleten af naar Glasgow, acht individuen en twee aflossingsploegen. Ook Atletieknieuws is van de partij in Schotland.