Het Belgisch veldloopkampioenschap is nog maar een dag van ons verwijderd. Het Park Van Laken ontvangt op zaterdag een flinke hoop Brusselse scholieren, zondag zijn de topatleten aan het werk. Maar wie gaat met de Belgische driekleur lopen? De meningen zijn op z’n zachtst gezegd verdeeld.

Al twee jaar op rij winnen drie van de vier winnaars van onze traditionele poll in aanloop naar het BK cross ook de wedstrijd op zondag. Het loont dus de moeite om de uitslagen kritisch te bestuderen en eens af te toetsen aan de latere winnaars. Dat Nina Lauwaert met 70% van de stemmen ging lopen bij de senioren vrouwen, mag geen wenkbrauwen doen fronsen. Soufiane Bouchikhi stak er vorige CrossCup-jaargang ook bovenuit en dat bezorgde hem toen zelfs 73% van de stemmen, maar op het BK was Isaac Kimeli hem te snel af. Groter kon de verrassing moeilijk zijn. Lauwaert zal morgen voor een eerste nationale titel volgens u vooral moeten afrekenen met Sofie Van Accom (13%) en Hanna Vandenbussche (7%). Bij de heren vindt Isaac Kimeli in Brussel zijn lievelingsparcours terug. Na een mindere beurt in Rotselaar kreeg hij toch het meeste vertrouwen met 32% van de stemmen. Lander Tijtgat maakt al geruime tijd een doel van het nationaal kampioenschap, met 24% blijft hij net de wederoptredende Soufiane Bouchikhi (24%) voor. Aan spanning geen gebrek!

Op de korte cross bij de vrouwen kan Elise Vanderelst profiteren van de afwezigheid van Renée Eykens om de Brabançonne vanop het hoogste podiumtrapje te beleven. Met 51% van de stemmen hoeft ze volgens u vooral Lisa Rooms (21%) en 800m-specialiste Camille Muls (8%) in de gaten te houden. Op de korte cross bij de mannen moet de winnaar in Rotselaar, Valère Hustin, het met 14% stellen bij de overwegend Nederlandstalige atletiekliefhebbers. Dieter Kersten schiet volgens 30% van de stemmers de hoofdvogel af, 13% ziet Ali Hamdi een week na zijn nationale indoortitel opnieuw zegevieren in Brussel.

De resultaten van de BK-poll kunt u hier grondig analyseren.