Afgelopen nacht werd er met de derde snelste tijd aller tijden bij de vrouwen en de zesde snelste tijd ooit bij de mannen bijzonder snel gelopen in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ruth Chepngetich deed er slechts 2u17:08 over, terwijl Getaneh Molla in zijn debuutmarathon al na 2u03:34 over de finish kwam. Geen enkele debutant op de marathon ging ooit sneller.

De deelnemers kregen ideale weersomstandigheden voorgeschoteld tijdens de Standard Chartered Dubai Marathon en dit wierp duidelijk zijn vruchten af. Bij de vrouwen kon de Keniaanse Ruth Chepngetich met haar 2u17:08 zich verzekeren van een plaats in de recordboeken. Voorlopig moet zij enkel de Britse wereldrecordhoudster Paula Radcliffe en haar landgenote, Mary Keitany, voor zich dulden. Het wereldrecord van Radcliffe (2u15:25) was nooit in het gevaar, maar Keitany zal wel gevreesd hebben voor haar tweede plek. Zij ging twee jaar geleden maar zeven seconden sneller dan de tijd van Chepngetich. Chepngetich, nog maar 24 lentes jong, mag zich wel de snelste ooit noemen op het parcours in Dubai. De Keniaanse stelde het parcoursrecord met meer dan twee minuten scherper.

Er werd meteen duchtig de pees opgelegd bij de vrouwen. Zij hielden zich niet in en gingen sneller van start dan het oorspronkelijk plan. Met een doorkomsttijd van 1u08:10 halverwege waren ze beduidend sneller dan de vooropgestelde tijd van 1u09:30. Dit moordende tempo was maar voor slechts drie vrouwen een haalbare kaart, de anderen moesten al na ruim 10 kilometer de kopgroep laten gaan. Na 30 kilometer verkeerden enkel Chepngetich en Debele Degefa nog in elkaars gezelschap nadat Workenesh Edesa had moeten temporiseren. In de laatste kilometers nam Chepngetich afstand van Degefa om de overwinning veilig te stellen.

De Ethiopische Degefa mocht dan wel niet zegevieren, maar maakte eveneens een voortreffelijke beurt in Dubai. Zij dook ook ruimschoots onder het vorige parcoursrecord en schudt de aller tijden ranglijst nog eens extra door elkaar. Met haar 2u17:41 was ze niet opgewassen tegen Chepngetich, maar legt ze wel beslag op de vierde plek op deze wereldranglijst. Twee dames die in dezelfde wedstrijd de 2u18-barrière konden slopen, het is geen alledaags fenomeen. Enkel in Londen twee jaar terug konden twee vrouwen een gelijkaardige stunt voorleggen. Degafa’s landgenote, Edesa, mocht met 2u21:05 als derde eveneens bloemen in ontvangst nemen.

Debutant Molla maakt meteen naam en faam op de marathon

Getaneh Molla mag zich vanaf vandaag niet alleen de snelste debutant ooit op de marathon noemen, hij is in één klap de eerste atleet in de geschiedenis die in Dubai een sub-2u04 wist te verwezenlijken. Met zijn 2u03:34 was hij zo’n 26 seconden sneller dan Mosinet Geremew, een Ethiopiër die er vorig jaar de marathon afwerkte in 2u04:00.

Halverwege waren er nog zo’n tien atleten in de running om met de winst te gaan lopen. Met een passage na 1u01:43 ging het snel, maar bleven ze nog net iets boven het vooropgestelde tempo. Vanaf dan werd het een grote afvalrace, behalve voor Molla en Herpasa Negasa die maar bleven doorstomen. Zij bleven in elkaars zog tot op 700m van het einde. Molla kon dankzij een sterke eindsprint zes seconden winst boeken op zijn metgezel, Negasa. Negasa klokte nog wel een knappe 2u03:40 die hem het zilver én een achtste plek op de aller tijden ranglijst oplevert. Nog geen minuut later maakte Asefa Mengstu het Ethiopische feestje compleet door met zijn 2u04:24 het podium volledig groen-geel-rood te laten kleuren.

1 REACTIE

  1. Herpasa Negasa in Adidas singlet en in Adidas kleuren gespoten Nike Vaporfly 4%. Benieuwd wat dit gaat geven met de Nike 5%

Reacties zijn gesloten.