Het was Isaac Kimeli die met zijn zilveren medaille voor het hoogtepunt zorgde in het Belgische kamp. De seniorenploeg bij de mannen kwam slechts één punt tekort om een tweede plak in ontvangst te mogen nemen. De mannen kunnen zichzelf echter niets kwalijk nemen want zij presteerden allemaal op niveau. De vrouwen maakten met een 10e plek in het eindklassement nooit aanspraak op het podium. Individueel deden zowel Truyers als Vandenbussche heel wat beter dan vorig jaar in Samorin.

Imana Truyers had wat recht te zetten na haar mindere prestatie tijdens de selectiecross in Roeselare. Zij kreeg echter het voordeel van de twijfel en mocht alsnog de selectie vervoegen. Een kans die ze met beide handen greep. Met een 36e plek werd ze tweede Belgische.

“Vorig jaar was het niet mijn parcours, de omloop was toen veel te snel. Dit jaar heb ik heel wat concurrenten achter mij kunnen laten. Achteraf gezien had ik misschien moeten proberen aanklampen bij het groepje tussen Nina en mij. Doordat zij zich nog vrij vroeg in de wedstrijd afscheidden en het parcours behoorlijk zwaar was, besloot ik niet mee te gaan om zo nog wat over te hebben voor de laatste ronde. Ik had nog wel iets over, maar niet meer voldoende om echt nog iets te forceren. Ik heb hier meer op mijn waarde gelopen dan in Roeselare. Ik ben nog jong en heb nog veel te goed. Ik heb vandaag gelopen voor wat ik waard was en ben daar tevreden mee”, vertelde Truyers.

De tevredenheid was een pak minder groot bij Hanna Vandenbussche. Twee weken eerder klopte zij Truyers nog, maar dit jaar waren de rollen omgekeerd. Met haar 54ste plek deed ze nochtans beter dan vorig jaar toen ze buiten de top 60 viel. De pupil van Veerle Dejaeghere mikte echter hoger.

“Ik ben niet tevreden. In de voorlaatste ronde ben ik enorm gekraakt waardoor de ene na de andere atlete mij voorbij stak. Op het einde heb ik nog even alles op alles gezet met mijn eindsprint en nog enkele atleten kunnen remonteren. Ik heb echt onder mijn waarde gepresteerd. Ik was nochtans niet gestresseerd en het parcours was ook echt iets voor mij. Ik had zelfs op die bochten getraind. Ik ben teleurgesteld, maar niets aan te doen”, klonk het beteuterd bij Vandenbussche.

Hanna Vandenbussche – Foto: Jeroen De Meyer

Dame Tasama mocht na 14 jaar eindelijk ons land verdedigen. Hij keek er dan ook heel erg naar uit en legde de lat hoog voor zichzelf. Hij ging resoluut voor een plek bij de beste 15, maar moest genoegen nemen met een 21e plek.

“Het was een speciaal gevoel om voor België te lopen. Een kampioenschap voelt toch heel anders dan eender welke andere wedstrijd. over mijn prestatie zelf ben ik niet tevreden. Ik had goed getraind en dacht echt dat ik de kwaliteiten had om bij de beste 15 te kunnen eindigen. Ik had een slechte dag. De start was slecht en het modder en zand deden mij al helemaal de das om,” aldus Tasama.

Michael Somers had door zijn crossen in Amerika van alle Belgen wellicht al het zwaarste winterprogramma gedraaid. De topvorm was alleszins nog lang niet verdwenen waardoor hij knap naar de 22e plek liep. De atleet van Lyra kon op zijn eerste kampioenschap bij de senioren dan ook niet anders dan tevreden zijn.

“Ik kwam voor een plaats bij de beste 25 en dat is gelukt. Ik had gehoopt nog enkele plaatsen vooruit te kunnen schuiven, want top 20 staat toch net iets mooier. Voor een eerste kampioenschap bij de senioren mag ik echt tevreden zijn. Mijn wedstrijd heb ik ook perfect ingedeeld. In het begin ging het niet snoeihard waardoor ik vooraan kwam te zitten. Daarna heb ik mij wat laten uitzakken tot de 30e plek om nadien weer mijn tempo op te krikken. Dit smaakt naar meer. Ik voelde echt dat ik er klaar voor was. In Amerika merkte ik dat ik veel meer volume aankon en dat mijn aerobe capaciteit enorm vooruit is gegaan. Ik mis enkel nog die punch om in die top 20 te geraken. Over Isaac kan ik alleen maar zeggen dat hij het uitzonderlijk goed heeft gedaan. Echt straf! Ook de anderen deden het goed. Iedereen had denk ik wel verwacht dat we hoog konden scoren en dat hebben we ook bewezen”, vertelde Somers die binnenkort weer naar de VS trekt om zich voor te bereiden op het indoorseizoen.

Michael Somers die Isaac Kimeli in de armen viel na zijn zilveren medaille – Foto: Jeroen De Meyer

De reacties van Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Nina Lauwaert werden verzameld met een video-interview. Deze kan je hier (Kimeli), hier (Hendrix) en hier (Lauwaert) nog eens bekijken. Wat betreft de mixed relays: De reactie van slotloopster Sofie Van Accom vind je terug via deze link.