Eline Berings en Bashir Abdi hebben gekregen waar ze al een hele tijd op zaten te hopen: een voltijds profcontract bij Sport Vlaanderen. Dat hebben de twee Gentenaars niet te danken aan hun lange wachten, wel aan hun sterke prestaties deze zomer. Ondertussen zijn ook de deeltijdse contracten van drie topsportstudenten verlengd.

Dat Bashir Abdi na zijn zilveren medaille op het EK in Berlijn weer prof wordt, kan moeilijk verbazen. Eline Berings haalde in de Duitse hoofdstad de finale niet, en dus was het bij haar iets onduidelijker of er een contract zou volgen. Sport Vlaanderen oordeelde echter dat haar sterke prestaties doorheen het hele seizoen voor zich spraken. Het contract van Abdi en Berings begint niet op 1 januari, zoals dat in het verleden meestal ging, maar is al ingegaan op 1 oktober. De contracten lopen tot 31 december 2019.

Hoewel geen van hen schitterde in Berlijn, behoudt Sport Vlaanderen ook het vertrouwen in het potentieel van Philip Milanov, Ben Broeders en Renée Eykens. Hun deeltijdse studentencontracten zijn verlengd tot 30 september 2019.

Sport Vlaanderen benadrukt dat nog niet alle gesprekken zijn afgerond. Zo is er nog geen beslissing genomen over een eventuele contractverlenging van Thomas Van der Plaetsen, van wie het contract afloopt op 31 december 2018. Ook andere atleten komen mogelijk nog in aanmerking voor een profcontract.