Het beste EK atletiek ooit voor ons land. Tien top 8-plaatsen waarvan zes medailles dat zet aan tot veel vreugde. Minister van Sport Philippe Muyters springt mee in de dans en is lovend over zijn topsportbeleid. Nochtans is het merendeel van de topprestaties geleverd door atleten aangesloten bij de Waalse federatie. Voormalig tosportdirecteur Luk Verlaenen reageert verbolgen.

Minister van Sport Philippe Muyters krijgt ondanks de goede prestaties op de Europese kampioenschappen ook de wind van voren. “Muyters verkondigt dat de atletiekmedailles het gevolg zijn van zijn goed beleid. In de atletiek waren er tien top 8-plaatsen op dit EK. Negen daarvan waren van atleten die door de Waalse federatie en ADEPS (de Waalse tegenhanger van Sport Vlaanderen) ondersteund worden. Enkel Bashir Abdi behaalde als VAL-atleet een top 8-ranking met een zilveren medaille. Twee jaar geleden hebben ze zijn contract nog gestopt”, benadrukte Luk Verlaenen.

Koen Naert – Foto: Jeroen De Meyer

Met Koen Naert loopt er nog zo’n voorbeeld rond in de atletiek. De Europees kampioen marathonlopen, geboren en getogen in West-Vlaanderen, is eveneens aangesloten bij de Waalse federatie. “We hebben een keuze gemaakt en hem toen geen contract aangeboden. Ik heb een groep van mensen die mij adviseert en die de keuzes bepaalt. Ik volg die mensen. Dat is het gevolg van keuzes maken”, reageerde Philippe Muyters daarop aan Sporza. De vraag of het ook mogelijk was om Koen Naert opnieuw naar Sport Vlaanderen te halen, bleef onbeantwoord.

Maar waar ligt dan het grote verschil tussen de twee federaties? “Sport Vlaanderen heeft verschillende elementen waarvoor ze verantwoordelijk zijn, onder andere wie een contract krijgt en wat de normen daarvoor zijn”, legt Verlaenen uit. “Het menselijke aspect speelt daar een grote rol, en net daar zit het verschil. Elke olympiade wordt de lat voor een contract en steun hoger gelegd. Voor de beloften hanteren ze dezelfde normen. Sinds 2012 heb ik het aantal eliteatleten met statuut A zien achteruitgaan, terwijl de normen bij de Vlaamse atletiekliga hetzelfde zijn gebleven. Dat is een teken van een slecht beleid of dat onze atleten minder waard zijn. Dat laatste is alvast niet het geval.”

“Verder heeft het afstandslopen nooit in de bovenste schuif gelegen bij Sport Vlaanderen. Als je ziet wat de prestatie van Koen Naert heeft teweeggebracht, hoop ik dat dit in de toekomst gaat veranderen. Wat ik hiermee wil bereiken, is dat de mensen van hogerop deze prestaties correct gaan analyseren. Ze moeten reflecteren over hun beslissingen en nadenken over de toekomst.”

1 REACTIE

  1. T zou mij sterk verwonderen dat Luc Verlaenen zelf niet betrokken was bij het negatief advies ivm
    de eventuele verlenging van Koen zijn profcontract paar jaar geleden.

Reacties zijn gesloten.