Louise Carton heeft het EK in Berlijn mogen afsluiten voor de Belgische delegatie. Tijdens de rechtstreekse finale van de 5.000m ging het meteen snel. Carton kon ongeveer één kilometer volgen, maar moest daarna naar een ander tempo overschakelen. Onze landgenote bleef volharden, maar verloor veel terrein op de eerste groep.

Carton zou als 14de over de streep bollen na 15’53″27. Dit seizoen kwam de atlete al tot 15’33″25. De winst in de 5.000m ging zoals verwacht naar Nederland. Sifan Hassan knalde in de laatste ronde weg van alles en iedereen, ook van de Israëlische winnares van de 10.000m, Lonah Salpeter, die duidelijk de tel kwijt was. Salpeter zette namelijk een eindsprint in tijdens de voorlaatste ronde, waardoor ze uiteindelijk als vierde over de streep strompelde. De Israëlische bleek net als Isaac Kimeli enkele dagen geleden te vroeg naar binnen te zijn gekomen in de eerste ronde en werd gediskwalificeerd. Carton is dus dertiende.

Hassan maakte ondertussen gehakt van de overgebleven concurrentie. Ze snelde over de streep in een nieuw kampioenschapsrecord van 14’46″12. De Britse Eilish Mccologan, die het meeste kopwerk voor haar rekening nam, finishte als tweede na 14’53″05. De Turkse titelverdedigster, die twee jaar terug op het EK in Amsterdam nog haar hoop uitdrukte om ooit nog voor Kenia uit te komen, werd een bleke derde met 14’57″63.