Bashir Abdi heeft ons land meteen een medaille bezorgd op het EK in Berlijn. In de finale van de 10.000m knalde onze landgenoot naar het zilver én dat in zijn voorlaatste race op de piste. Soufiane Bouchikhi werd zesde. Simon Debognies legde beslag op de 15de stek.

Het was nochtans Soufiane Bouchikhi die lange tijd de sterkste indruk gaf. Hij was geen moment uit de top drie weg te krijgen en leek ‘koeltjes’ om te gaan met de warmte. Bouchikhi leek zelfs in te moeten houden toen de Turk Ozbilen het tempo liet zakken en niemand over wou nemen. Ondertussen rukte Bashir Abdi op in de achterhoede en vond hij aansluiting met de kopgroep. Op enkele ronden van het einde begon Abdi zelfs af en toe zijn neus aan het venster te steken en werd duidelijk dat we ook hem niet uit het oog mochten verliezen wanneer de medaillestrijd echt zou losbarsten.

De laatste ronden werden een nagelbijter van formaat waarbij Abdi zich als één van de snelste finishers toonde. De Gentenaar nam het heft in handen tijdens de slotronde en werd daardoor beloond. De Fransman Morhad Amdouni wist onze landgenoot nog te verschalken, maar met 28’11″76 kon onze landgenoot het zilver wegkapen voor de neus van snelheidsduivel Yemaneberhan Crippa.

Het is de eerste medaille voor ons land in het afstandslopen in 24 jaar tijd! Soufiane Bouchikhi ging samen met de koplopers de slotronde in. Hij had echter niet de snelle benen die Abdi duidelijk wel had. Bouchikhi moet vrede nemen met de zesde stek met 28’19″04.

Simon Debognies liep naar een knappe 15de plaats in 29’00″98. Daarmee deed onze landgenoot een stuk beter dan de prestatie waarmee hij op papier naar hier trok. De warmte speelde de lopers ongetwijfeld parten. Het trio Turkse atleten probeerde in de eerste wedstrijdhelft iets te forceren, maar zij knalden één voor één tegen de figuurlijke (Berlijnse) muur.