In de winter is de Topsporthal de belangrijkste uitvalsbasis voor de pisteatleten, tijdens de zomer worden de spikes in alle uithoeken van het land aangetrokken. Nog voor het zover is, organiseert een team van jonge RCG-atleten op zaterdag 24 maart in Gent het eerste BK Loop-Omnium. Een nieuw concept waar Lennert Dewulf, een van de initiatiefnemers en Belgisch veldloopkampioen bij de scholieren, met plezier een woordje uitleg bij geeft.

Kan je het evenement eens omschrijven? Hoe zit het exact in elkaar?

“Vijf jonge atleten van Racing Gent zijn op het idee gekomen om een nieuw evenement in de atletiek te introduceren. Het is geïnspireerd op het verloop van een wielerzesdaagse, waarbij 9 afzonderlijke disciplines gelopen worden. De competitie speelt zich af in duo’s, maar bij 4 disciplines moet maar één van beide atleten aantreden. Bij elk van die disciplines worden punten verzameld. Bij het laatste nummer, de achtervolging, worden de behaalde punten omgezet in tijdsverschillen. Wie deze achtervolging wint, is de eerste Belgische kampioen loopomnium.”

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

“Een atletiekstage was de aanzet. Sindsdien hebben we het initiatief verder vorm gegeven, hebben we zelf een reglement ontworpen en uitgetest.”

Wat hopen jullie te bereiken met deze eerste editie van het BK Loop-Omnium?

“Wij wilden een initiatief uitwerken met een gevarieerde opeenvolging van loopnummers. We zouden dit evenement graag verder uitbouwen. Onze droom is om het ooit te kunnen organiseren op de Gentse indoorpiste. We willen meer spanning en variatie brengen in de atletiek en dit evenement kan daar zeker toe bijdragen.”

Voor wie is dit evenement in de wieg gelegd? Wat voor soort atleten kan er goed presteren?

Lennert Dewulf – Foto: Jimmy Cailly

“Het evenement is perfect voor middellange afstandslopers, wat niet wil zeggen dat spurters en afstandslopers in dit evenement niet uit de verf kunnen komen. Zo hebben Dylan Owusu en Thijs van der Burght zich ingeschreven. Zij zijn, door hun combinatie van snelheid en uithouding, al een geducht team voor de overwinning.

Belangrijk is dat iedereen welkom is, en kan lopen op zijn eigen niveau. Aan het begin van het evenement wordt een 2 x 400 meter georganiseerd. De uitslag hiervan bepaalt de reeks waarin elk duo terechtkomt. Op deze manier komen de sterkste atleten tegen elkaar uit, en treden ook de andere atleten aan op hun niveau.”

Maar jullie lijken er alvast helemaal klaar voor.

“De regels lijken ingewikkeld, maar als je de basis begrijpt, wordt het de dag zelf allemaal duidelijk. Voor elke discipline geven we nog een korte uitleg wat er precies verwacht wordt. Indien je sportief bent, ben je welkom. Zoek een duo en schrijf je in.”

De inschrijving bedraagt 10 euro per persoon (studententarief: 5 euro). De organisatie gebeurt in samenwerking met Racing Gent en gaat door op de Wouter Weylandt-piste te Gentbrugge. De wedstrijden gaan door op zaterdag 24 maart van 11 uur tot 17 uur. De opbrengst gaat naar VZW Sportaround, een organisatie die zich inzet om iedereen sportmogelijkheden te bieden.

Meer informatie over hoe u zich kan inschrijven vindt u op de site én de Facebookpagina van het BK Loop-Omnium.