Afgelopen weekend werd de Gentse Topsporthal bevolkt door de beste Belgische meerkampers. In afwezigheid van Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen zorgden scholier Daniel Segers en Noor Vidts voor de knalprestaties van het weekend.

Geen Nafi Thiam bij de vrouwen, maar wel de ondertussen gekende tandem die Noor Vidts en Hanne Maudens vormen. Tijdens de vijfkamp van vandaag toonde Vidts zich duidelijk de betere in quasi alle onderdelen. Alleen in het verspringen moest ze Maudens logischerwijze voor zich dulden. De eindnotering van Vidts was echter beresterk. Met 4.446 punten klimt ze naar de derde plaats aller tijden op de ranglijst. Ze moet alleen nog Tia Hellebaut en Nafi Thiam voor zich laten. Bovendien klimt ze op die manier (tijdelijk) naar de vierde plaats op de wereldjaarranglijst. Lonkt het WK indoor in Birmingham voor de 21-jarige atlete? Maudens liet deze winter al enkele PR’s optekenen in individuele nummers en dikte nu ook haar bestwaarde in de vijfkamp aan. Met 4.205 punten werd ze tweede en scoorde ze bijna 100 punten meer dan twee jaar geleden.

Bij de mannen werd het uitkijken naar Niels Pittomvils. De Limburger kon echter niet overtuigen tijdens de eerste zes van zijn zeven proeven. Hij besloot dan ook om niet van start te gaan tijdens de afsluitende 1000m, ondanks de leidersplaats die hij op dat moment in zijn bezit had. De winst leek naar Jean-Baptiste Nutte te gaan. Al had die waarschijnlijk niet gerekend op de ongelooflijke 1000m van Jannes Boonen, die vijf ronden afhaspelde in een voor een meerkamper erg knappe 2’35″18. Op die manier slaagde Boonen erin om zijn achterstand nog om te zetten in een voorsprong van 46 punten.

Daniel Segers – Foto: Tomas Sisk

Daniel Segers zorgde bij de scholieren voor een unicum. Segers was de beste in alle onderdelen. Hij brak het BR in het verspringen tijdens zijn zevenkamp (waarover u hier meer kan lezen). Na de eerste dag leek het wereldrecord, u leest het goed, nog steeds in zicht. De 17-jarige atleet ging op dat elan voort tijdens de tweede dag. Hij zou echter een enorm snelle afsluitende 1000m moeten afwerken, waarin een tijd van 2’36″70 zou vereist zijn. Tot bij het ingaan van de slotronde leek hij zicht te hebben op het wereldrecord van de Est Hans-Christian Hausenberg, dat 5.873 punten bedraagt. Hij kwam uiteindelijk amper zes punten tekort in de eindafrekening. Zes punten die Segers had kunnen behalen in zijn derde poging op 2m00 in het hoogspringen, waarbij de lat uiteindelijk net niet bleef liggen. Met 5.873 punten mag de atleet van Eendracht Aalst zich voortaan wel Belgisch scholierenrecordhouder in de zevenkamp noemen, die fakkel neemt hij over van goeie vriend Jorg Vanlierde (5.502 punten in 2016).

De volledige uitslagen van het BK meerkamp vindt u hier.