In Amerika zijn ze wel wat gekke dingen gewoon. Een zesdaagse loopwedstrijd is daar één van. Bij Across The Years moeten de deelnemers zoveel mogelijk kilometers afleggen gedurende zes dagen. De Canadees Dave Proctor liep in 97 uur maar liefst 601 kilometer en werd daarmee slechts vierde.

Toegegeven, het is een aparte manier van Nieuwjaar vieren. Across The Years in Arizona staan dan ook volledig in het teken van de jaarwisseling. De deelnemers starten namelijk enkele dagen voor 1 januari en maken zo de overgang van oud naar nieuw al lopend mee. Daarbij mogen de deelnemers even stoppen om te eten, drinken of zelfs slapen, het enige nadeel is dat de klok genadeloos verder tikt.

Dave Proctor leek al snel op weg te zijn naar de overwinning. De 37-jarige Canadees had na 48 uur al 358 kilometer op de teller staan. Na 96 uur stond er zelfs 595 kilometer achter zijn naam. Jammer genoeg kwamen dan knieproblemen opspelen. Hij moest afhaken na 97 uur en 39 minuten, goed voor 601,44 kilometer.

De overwinning én zelfs het podium loopt hij zo mis. Het is uiteindelijk Ed Ettinghausen die mag zegevieren. Na 142 uren had de 55-jarige man 723 kilometer afgelegd. Annabel Hepworth werd eerste vrouw met een afstand van 625 kilometer.

U kan de waanzinnig wedstrijdresultaten bekijken via deze link.