Op de prachtige locatie van het 3Square Village in Zwijnaarde vond gisteren het tweede Atletiekcongres plaats. Running and More en Atletieknieuws sloegen de handen opnieuw in mekaar, ditmaal onder het motto “From Excel to Excellence”. Vier sprekers passeerden de revue tijdens een goedgevulde zaterdag. Daarnaast konden de bezoekers ook genieten van een ruim aanbod aan standen. Een impressie.

Niemand minder dan Prof. Peter Hespel beet de spits af op de tweede editie van het Atletiekcongres. Hespel wervelde doorheen de geschiedenis van sportvoeding, met de nadruk op uithoudingssporten. De professor deinsde tijdens zijn één uur durende lezing niet terug om bepaalde theorieën te ontkrachten. Het belang van het optimaliseren van prestaties door middel van periodisering was de rode draad doorheen zijn lezing. We onthouden alvast: “Het LCHF (Low Carb High Fat dieet, red.) levert op geen enkele manier voordelen op voor een uithoudingssporter.”

Caroline Jannes mocht na het fysiologische uur van Hespel het psychologische onder handen nemen. Jannes, actief als sportpsychologe aan meerdere universiteiten en tevens begeleider van de Gentse Topsportschool bundelde haar ervaringen van de afgelopen jaren om tot een boeiende spreekbeurt te komen over het motiveren en mentaal begeleiden van atleten. Zo was er ruimte voor het specifiek verdelen van psychologische ondersteuning naargelang de verschillende onderdelen en disciplines in de atletiekwereld.

Foto: Kato Hoste

Hierna volgde een pauze waarin de deelnemers konden genieten van een kop koffie en een kleine versnapering. Tevens was er de mogelijkheid om de talrijke standen te bezoeken. Zo kon je op de AlterG even de wetten van de zwaartekracht tarten, om vervolgens een impressie te krijgen van het alternatief trainen met een ElliptiGo. Voor ieder wat wils dus!

Tim Moriau – Foto: Kato Hoste

Na de pauze kwam Tim Moriau aan de beurt. Moriau, vorige week nog in het oog van de storm na de eerder tegenvallende prestatie van zijn topatleet Isaac Kimeli tijdens de CrossCup-manche in Roeselare, deed zijn trainingsmethode uit de doeken aan de hand van een ander goudhaantje, Simon Debognies. De trainer van het Olympic Running Team zorgde voor een uur vol interactie met het publiek. Hij kon achteraf dan ook op heel wat geïnteresseerden rekenen. “Less is more en af en toe eens gericht hard trainen”, kwam als boodschap uit de bus.

Afsluiten deden we uiteraard met een knaller! Jacques Borlée presenteerde aan de hand van volgende quote: “Van het analytische naar het gevoelsmatige”. De coach en grote man van de Belgian Tornados begon als een waar filosoof aan zijn lezing. Voor hem is het enorm belangrijk dat er teruggekeerd wordt naar het gevoel, bij deze “je sens donc je suis”. De rijke geschiedenis van de familienaam Borlée hielp natuurlijk. Heel wat praktijkvoorbeelden met een goede en slechte afloop volgden, maar ook uit het tennis en het voetbal kwamen heel wat voorbeelden terug. Een ideale aflsuiter dus! Achteraf was er ruimte voor een glas én voor de gegadigden was er ook een testrun voorzien met de Polar M430.

Een uitgebreid fotoalbum van dit tweede Atletiekcongres vindt u hier.