Mathilde Deswaef haalde het tijdens de EK-selectiecross in Roeselare in een eindsprint van Paulien Nelissen. Beide mogen zondag 10 december hun beste beentje voorzetten en de eer van de vrouwelijke junioren verdedigen in Samorin. Deswaef, die deze zomer nog deelnam aan het EK junioren in Grosseto, liet ons in haar kaarten kijken.

De 1500 meter-specialiste richt haar pijlen eigenlijk op de zomer. Haar wintervoorbereiding is dan ook volledig opgebouwd om nadien makkelijk te kunnen overschakelen naar het pisteseizoen. “De focus ligt niet op de cross maar ik wil een sterke winterbasis leggen om deze zomer zo goed en zo lang mogelijk op het gewenste niveau te presteren. De cross is gewoon een leuke manier om naast de trainingen in wedstrijdsfeer te vertoeven.“ In Mol liep Deswaef begin november nog naar een 4de Belgische stek terwijl ze net terugkwam uit het buitenland waar ze 10 dagen niet getraind had. Dat ze in goede doen is, is dus wel duidelijk.

De studente rechten hoopte gewoon bij de beste drie te finishen in Roeselare, maar het opdrijven van het aantal kilometers werpt duidelijk zijn vruchten af. “De week voor Roeselare voelden de benen echt goed. Ik wist dat er een goede race inzat zondag. Maar ik geef toe, ik had zeker niet verwacht dat ik zou winnen. Ik moest opboksen tegen andere sterke meisjes zoals Justine Tinck, die al jaren toont dat ze toch een echte cross-woman is. Elise Vanderelst won vorige winter nog de CrossCup en Paulien Nelissen liep in Mol ook al heel sterk. Ik vind het dan ook jammer dat er geen team wordt gestuurd”, reageerde Deswaef. Nelissen schaarde zich op haar beurt achter deze mening. Ook zij vindt het heel jammer dat er geen volledig team wordt afgevaardigd en dat toppers Isaac Kimeli en Bashir Abdi zullen ontbreken.

Hoe zo’n EK cross er zal aan toegaan is voor de Whitestar-atlete nog een raadsel. Een voordeel denkt ze niet te hebben met haar ervaring die ze afgelopen zomer opdeed tijdens het EK in Grosseto. Maar misschien kan het parcours in Slowakije, dat snel en vlak is en dus naar Deswaefs voorkeur, wel een voordeel opleveren. “Een individuele doelstelling heb ik niet echt. Het is voor mij de eerste keer en ik weet niet hoe de andere meisjes zullen presteren. Ik wil vooral bijleren en genieten van de nieuwe ervaring”, aldus een nuchtere Deswaef. De trainingen zullen nog verder worden opgekrikt om in het barre Samorin op hetzelfde niveau te kunnen presteren. Deswaef ziet ook landgenote Nelissen in Slowakije weer sterk aan de bak komen. Die laatste heeft dit seizoen reeds in Mol en Roeselare laten zien dat ze in uitstekende vorm verkeert. Nelissen is zelf ook enorm tevreden met het bemachtigen van een ticket: “Hier durfde ik niet eens op hopen”.