Over een dikke week zakt de Belgische delegatie met 16 atleten af naar Slowakije. Daar zal op zondag 10 december de 23e editie van het EK veldlopen plaatsvinden. Eén van de gelukkigen die een plaatsje op het vliegtuig heeft kunnen bemachtigen, is Hanna Vandenbussche (AVR), de poulain van Veerle Dejaeghere. Het is bijna 10 jaar geleden dat ze voor het eerst mocht deelnemen aan het EK veldlopen. Zowel in 2008 als in 2009 vertegenwoordigde de West-Vlaamse atlete ons land bij de U23. Vandenbussche zal dit jaar voor de eerste keer als senior aan de start staan.

In de CrossCup-manche van Roeselare kwamen heel wat atleten verrassend sterk uit de hoek. Zo bleek ook Hanna Vandenbussche nog steeds in vorm te zijn na haar overwinning op de marathon in Eindhoven. Vandenbussche finishte in Roeselare voor eigen publiek als tweede Belgische. “Ik kijk terug op één van mijn mooiste wedstrijden ooit. Na een zwakke start miste ik de aansluiting met de kopgroep en raakte ik ingesloten. Gelukkig panikeerde ik niet en kon ik geleidelijk aan naar mijn concurrentes lopen”, aldus Vandenbussche. Bij de finish was de vreugde duidelijk van haar gezicht af te lezen. “Het gevoel tijdens de laatste meters was er een van heel grote ontlading, wat misschien iets te zichtbaar was. Ik had heel hard naar deze wedstrijd toegeleefd, maar ik wist tegelijk dat de kans op een podiumplaats niet groot was. Daarnaast was ik ook oprecht blij voor Imana Truyers die er een prachtwedstrijd van maakte. Het was een plezier om naast haar op het podium te mogen staan.”

Vandenbussche zag na haar knappe prestatie de kans op een ticket voor het EK veldlopen stijgen, maar durfde er niet té hard op hopen. Trainster Veerle Dejaeghere vertrouwde alleszins op de medewerking van de selectiecommissie. Na een eindeloze dag kwam er maandag dan ook een verlossend telefoontje. “Ik besef dat ik heel veel geluk heb met deze selectie en ben ook dankbaar dat ik mee mag naar Slowakije. Ik vind het persoonlijk wel erg jammer dat we niet met een team gaan. Sofie Van Accom had zich op een heel professionele manier voorbereid en verdiende evenzeer om mee te gaan. Ook Nina Lauwaert toonde zich bijzonder sterk.”

Op het EK veldlopen zijn er factoren die zowel in het voor- als nadeel kunnen spelen voor marathonloopster Vandenbussche. “Het parcours is redelijk vlak en snel, terwijl ik zelf meer voor zwaardere omlopen ben. Anderzijds speelt de afstand wel in mijn voordeel, alsook de winterse omstandigheden.”

Sinds haar twee vorige deelnames heeft Vandenbussche geleerd om minder zenuwachtig te zijn. Bij haar eerste deelname in Brussel waren er te hoge verwachtingen, waar de West-Vlaamse destijds mentaal niet goed mee om kon. Een jaar later in Ierland beleefde ze een fijne tweedaagse met haar trainingsmaatje Sandra Schenkel en kwam ze veel rustiger aan de start. Ook dit jaar vindt Vandenbussche het vooral belangrijk om de dagen voor de wedstrijd door te brengen in het bijzijn van mensen bij wie ze zich op haar gemak voelt. “Ik ben heel gelukkig dat ik samen met Imana en Vanessa naar Slowakije kan gaan. Ook de andere meisjes en atleten zijn bijzonder sympathiek, dus ik denk dat de sfeer echt heel goed zal meevallen.”