We tellen stilaan af naar wellicht de belangrijkste CrossCup-manche van het winterseizoen. Komende zondag strijden de atleten in Roeselare voor de tickets van het EK veldlopen in Samorín, Slowakije. Ook Sofie Van Accom (ACHL) is gebrand op een goede prestatie. “Ik voel me sterker dan vorig jaar en heb sinds Mol alleen maar vooruitgang geboekt.”

In het mulle zand van Mol heeft pisteloopster Van Accom het altijd wat moeilijker, maar dat deerde haar niet om een goede prestatie neer te zetten en als tweede Belgische te finishen. Dat ze sindsdien alleen maar stappen vooruit heeft gezet, werd bevestigd op haar stage in Portugal. Daar heeft Van Accom zich in gezelschap van Louise Carton, die niet aan de start zal komen in Roeselare, in optimale omstandigheden kunnen voorbereiden op een mogelijke EK-selectie. “Het was de eerste keer dat ik in deze periode een stage inlaste, maar het is zeker en vast goed meegevallen. Ik heb mijn trainingen in perfecte omstandigheden en in leuk gezelschap kunnen afwerken. Bovendien heb ik de nodige aandacht kunnen geven aan ontspanning en rust.”

Foto: Peter Wagemans

Vorig jaar zat er voor Van Accom helaas geen EK-selectie in, ondanks haar mooie prestatie in Roeselare. Toch zal ze zondag met voldoende vertrouwen aan de start komen. “De basisconditie zit al enkele weken goed en ik heb mooie stappen gezet op training. Het gaat elke week beter. Hopelijk kan ik dit ook tonen in Roeselare”. Van Accom ziet Imana Truyers als sterkste concurrente na haar knappe prestatie in Mol, maar ook Hanna Vandenbussche, die steeds sterk presteert voor eigen publiek, kan volgens haar verrassend uit de hoek komen. Bovendien hebben de senioren vrouwen voldoende capaciteiten om als ploeg naar Slowakije te trekken. “Ik denk dat we de voorbije jaren toch al duidelijk hebben laten zien dat we bij de senioren dames een mooi niveau halen en dat we zeker ons mannetje zouden kunnen staan als ploeg op een EK”, aldus Van Accom.

Mocht er een EK-selectie inzitten voor Van Accom, dan zou ze in Slowakije vooral ervaring willen opdoen en het beste van zichzelf willen geven met hopelijk een goede eindnotering tot gevolg.