Bashir Abdi (28) heeft op de Diamond League-meeting in Eugene nog eens zijn snelle benen laten zien. Hij liep een zeer sterke 5.000m en bemachtigde zo een ticket voor het WK in Londen deze zomer. Na een lange periode van blessureleed lijkt Bashir Abdi opnieuw zijn goede benen gevonden te hebben.

De pupil van Peter Robbens nestelde zich van bij het begin achteraan de groep. Niet onlogisch ook gezien het zeer sterke deelnemersveld. Toch voelde de atleet van RCG zich duidelijk goed want hij begon aan zijn opmars toen er nog vijf ronden moest worden afgewerkt.

Het resulteerde in een knappe 13’16”74 en een 14de plaats. Goed voor de kwalificatie voor het WK in Londen waar 13’22”60 voor nodig is. Bashir Abdi is zo de vierde atleet na Anne Zagré, Nafi Thiam en Koen Naert die zich weet te plaatsen voor het WK. Zijn maatje Mo Farah won de race in 13’00”70, een beste wereldjaarprestatie. Onderaan kan u de wedstrijd nog eens bekijken. “Stap per stap bijna terug op niveau”, zo reageerde Bashir na de race.

Nog in Eugene zorgde de 18-jarige Celliphine Chespol voor de op één na snelste tijd ooit op de 3.000m steeple. De Keniaanse kwam over de finish na 8’58”78 nadat ze in de voorlaatste ronde zelfs nog even moest stoppen omdat ze haar schoen bijna kwijt was na een sprong over de waterbak.

Christian Taylor – Foto: Erik Van Leeuwen

Ook hinkstapspringer Christian Taylor kwam dicht bij het wereldrecord. Hij liet met 18m11 de derde beste sprong ooit noteren, al kwam hij in 2015 met 18m21 wel al eens dichter bij het wereldrecord van 18m29. Op de 200m kon Dafne Schippers andermaal niet uitpakken. Ze werd met 22”30 slechts vierde op de Diamond League-meeting in Eugene. De overwinning ging naar thuisloopster Tori Bowie met 21”77.