Een hoogdag voor vele veldlopers vandaag. De CrossCup-manche in Roeselare vormde naar jaarlijkse gewoonte weer het decor van de selectiewedstrijd om uit te maken wie 11 december ons land mag verdedigen op het EK veldlopen in Chia. Bij de vrouwen werd geen spannende strijd verwacht, want Louise Carton toonde al eerder op het seizoen over een goede vorm te bezitten. Carton maakte de verwachtingen waar en versnelde op anderhalve ronde van het einde, waardoor de rest van het pak moest lossen en zij gemakkelijk de eindoverwinning kon binnenhalen.

Met deze overwinning lijkt Carton zeker van haar EK-ticket. Voor de overige Belgen blijft het afwachten tot maandag. Sofie Van Accom werd derde na de Roemeense Bobocel. Van Accom eindigde op een 40 seconden van Carton en wist nog net Hanna Vandenbussche voor te houden in de eindsprint. Plaats vijf en zes waren weggelegd voor Zenobie Vangansbeke en Imana Truyers. Als er een seniorenteam wordt afgevaardigd zullen zij zeker mogen deelnemen, al blijft deze kans echter klein. Bij de beloften lijkt Lisa Rooms de meeste kans te maken om binnen twee weken naar Chia af te mogen reizen. Zij wist de finish als eerste belofte te overschrijden. De overwinning in de juniorencategorie ging (niet geheel onverwacht) naar Justine Tinck. Zij haalde het met ruime voorsprong van de concurrentie.