De 19-jarige Simon Debognies heeft er een puik winterseizoen opzitten. Na heel wat sterke prestaties in het veld, maakte Debognies een week later op de Gentse Sfinx Ekiden nog eens indruk door zo maar eventjes 29’59’’ te klokken over 10 winderige kilometers. Na een welverdiende relatieve rustperiode trok Simon met zijn ploegmaats van het Olympic Running Team naar de Verenigde Staten. In Flagstaff (Arizona) bereidde hij zich op 2100 m hoogte voor op het komende zomerseizoen. Daar schotelden we de atleet uit het Vlaams-Brabantse Buizingen enkele vraagjes voor over dat aanstormende pisteseizoen. 

Met welk gevoel heb je het veldloopseizoen afgesloten?

“Ik kan met een goed gevoel terugkijken op het afgelopen veldloopseizoen en denk dat ik de nodige stappen heb kunnen zetten richting de zomer. Ik liep een degelijk EK veldlopen. Al hoopte ik stiekem op iets meer, maar toch was ik achteraf tevreden over mijn wedstrijd. Ook over mijn korte crossen kan ik niet ontevreden zijn, omdat ik op deze afstand vrij regelmatig kon presteren.”

Hoe belangrijk is dit zomerseizoen voor je? Beschouw je het veldloopseizoen zuiver als een opbouwperiode naar het outdoorseizoen?

“Deze zomer staan er normaal gezien geen grote kampioenschappen gepland voor mij. Toch beschouw ik komend pisteseizoen als belangrijk met het oog op de toekomst. Ik hoop de progressie van de afgelopen jaren te blijven doortrekken.”

Met welke doelen trek je richting het outdoorseizoen? Specifieke tijden en/of prestaties voor ogen?

“Het doel is simpel: zoveel mogelijk persoonlijke records breken en mij vooral amuseren!”

Het EK in Amsterdam, is dat een must of is je seizoen geslaagd zonder deelname aan dat kampioenschap?

“Ik vrees dat het EK nog iets te vroeg zal vallen voor mij als eerstejaarsbelofte. Bijgevolg is Amsterdam zeker en vast geen doel. Moest ik er toch in slagen om mij te kwalificeren voor dit kampioenschap, dan is het natuurlijk een mooie bonus.”

Hebben bepaalde atleten jou dit veldloopseizoen in positieve zin verrast en durf je bijgevolg je geld erop zetten dat zij (mét jou) mee mogen richting Amsterdam?

“Bij gebrek aan een glazen bol durf ik hier geen uitspraken over te doen. Laten we hopen dat zo veel mogelijk atleten zich kunnen plaatsen en België met een grote groep kan vertegenwoordigd worden in Amsterdam. Ik wens iedereen alvast veel succes!”

Tot slot: Wanneer begin je er aan dit outdoorseizoen? Welke wedstrijden staan al vast?

“Zondag 8 mei open ik mijn seizoen met een 3000m in het Duitse Pliezhausen. Daarna staat Nijmegen op het programma, waar ik op jacht zal gaan naar een snelle chrono op de 5000m.”