Vorig jaar maakte Nenah De Coninck (KAAG) naam en faam door op het EK voor junioren het goud weg te kapen. Deze zomer wil ze een vervolg op het succesverhaal en dus mikt ze naar de Europese kampioenschappen in Amsterdam. Met het Koning Boudewijnstadion als perfecte decor voor de start van een nieuw sprookje staat ook de wedstrijdplanning naar de aanloop van het EK volledig vast.

Wat heeft dit indoorseizoen jou geleerd?

“Van mijn 200m en 400m indoor had ik iets meer verwacht. Ik liep op beide afstanden het jaar voordien sneller dus was ik wel teleurgesteld met het resultaat. Van mijn 60mH daarentegen was ik heel tevreden. Ik liep op het BK beloften naar het goud in een PR van 8”45. Wat ik vooral geleerd heb is dat het niet elk jaar even goed kan gaan en dat ik naar de zomer toe nog wat achterstand heb in te halen.”

Hoe heb je het afgelopen maanden aangepakt? Heb je warmere oorden opgezocht? Heb je iets veranderd ten opzichte van vorig jaar?

“In januari ging ik al voor de eerste keer op stage. We gingen voor drie weken naar Stellenbosch (Zuid-Afrika). Toen al trainde ik vooral op de 400mH, met het oog op dit zomerseizoen. Afgelopen paasvakantie was Tenerife dan weer de eindbestemming, waar we verder de voorbereiding maakten naar de zomer. Een verschil met vorig jaar is dat ik nu bij perfecte omstandigheden op wedstrijd zal proberen om 6 horden in 15-pas te lopen terwijl dit er normaal maar 5 waren.”

Met welke ambities trek je deze zomer de spikes aan? 

“Ik zou mij heel graag kwalificeren voor het EK in Amsterdam via de beloftenlimiet (57”90). Op de 200m en 400m zou ik toch ook graag een mooi persoonlijk record lopen.”

Staat het EK in Amsterdam bovenaan je verlanglijstje? Hoe realistisch is het minimum van de 400mH?

“Ja! Het minimum voor de beloften staat op 57″90. Vorig jaar liep ik hier al 2 maal onder, in perfecte omstandigheden wel. De eerste keer was in de finale van het EK junioren en de tweede keer in de finale van het BK AC, waar ik de perfecte race kon lopen. Als je kijkt naar mijn record (57”19), dan zit ik een heel stuk onder die limiet. Het EK in Amsterdam is dus zeker haalbaar maar alles zal moeten meezitten.”

Hoe ziet je programma eruit, welke wedstrijden staan reeds gepland en aan welke wedstrijden hoop je mee te doen?

“Mijn wedstrijdschema is opgesteld tot aan het Belgisch kampioenschap voor alle categorieën. Mijn eerste 400mH staat gepland op de interclub op 14 mei. Daarvoor test ik nog eens de 200m en de 400m vlak. In juni loop ik in Genève ook een 400mH waar hopelijk perfecte concurrentie is. Het liefst van al zou ik willen pieken naar het weekend van het BK AC. Het zou mooi zijn om daar de EK-limiet te lopen. Dit ligt ook het dichtst bij het EK zelf zodat afbouwen en opnieuw opbouwen totaal overbodig is.”

Zie je jezelf deze zomer een rol van betekenis spelen in het verhaal van de 4x400m of ligt de focus eerder op je individuele prestaties?

“Mijn trainer Patrick Himschoot, tevens ook de trainer van de 4x400m, weet dat ik mij zeker wil inzetten voor de aflossingen. Deze zomer zal dat weliswaar enkel in de B-ploeg zijn om de A-ploeg wat ’tegenstand’ te bieden.”

Tot slot, kijk eens in je glazen bol: Welke atleet/atlete zorgt deze zomer voor dé absolute topprestatie in België?

“Om binnen mijn eigen discipline te blijven: Ik heb ongelooflijk veel vertrouwen in Axelle Dauwens. Zij kan haar focus op iets leggen en gaat daar 100% voor. Neem nu de limiet voor Rio vorig jaar die ze behaalde op het BK AC. Ik denk dat zij binnenkort het Belgisch record kan aanvallen en op de Olympische Spelen veel mensen zal verrassen.”