De Oekraïense 800 meter-loopster Nataliya Lupu heeft voor de tweede keer in haar carrière een positieve dopingtest afgelegd. Ze werd betrapt op het gebruik van meldonium, een middel dat pas sinds 1 januari op de verboden lijst staat. Het middel helpt bij sommige hartklachten, maar zou mogelijk ook de uithouding verbeteren. Op die manier mist ze het WK indoor van komend weekend, waar ze één van de favorieten was.

Lupu werd in 2013 Europees indoorkampioene in Göteborg. In 2012 behaalde ze al zilver bij het WK indoor. In 2014 werd ze betrapt op het gebruik van Methylhexaneamine, een middel dat de alertheid vergroot en de vermoeidheid vermindert. Daarvoor werd ze slechts negen maanden geschorst. In 2015 behaalde ze alweer brons bij het EK indoor in Praag. Afgelopen zomer op het WK in Peking was Lupu zesde. Haar persoonlijk record staat op 1’58”46. Zelf beweert ze over de nodige voorschriften te beschikken wegens hartklachten. De kans lijkt klein dat Lupu er dit keer nog eens met negen maanden vanaf komt.